RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українці отримають компенсацію за електроопалення: кому дадуть

У п'ятницю, 29 січня, Верховна Рада прийняла закон, яким передбачено компенсації людям, у яких встановлено електроопалення. За відповідне рішення проголосувало 310 народних депутатів.

Про це повідомив у своєму Telegram-каналі прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За його словами, на ці цілі з бюджету буде виділено 1,4 млрд грн.

"Компенсації будуть виплачуватися людям, будинки яких обладнані електроопалювальними установками і в яких вдома не газифіковані або не мають централізованого теплопостачання. Також компенсації будуть виплачені багатодітним, прийомним сім'ям та дитячим будинкам сімейного типу", - уточнив Шмигаль.

У документі, за який проголосував парламент, зазначено, що компенсацію на оплату спожитої в першому кварталі 2021 електроенергії зможуть отримати наступні категорії громадян:

  • особи, які проживають в житлових будинках (у тому числі в будинках готельного типу, гуртожитках і квартирах), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості) і станом на 31 грудня 2020 мали право на знижену ціну;
  • особи, які проживають в багатоквартирних і не газифікованих будинках, в яких відсутнє або не функціонує центральне опалення (в тому числі в сільській місцевості);
  • багатодітні сім'ї, сім'ї з усиновленими дітьми та дитячі будинки сімейного типу.

Виплати компенсації будуть здійснювати за рахунок залишкових грошей на спеціальному фонді Мінсоцполітики. Згідно з пояснювальною запискою, розмір компенсації буде розраховуватися постачальником послуг, він же і буде нараховувати кошти на рахунку споживачів.

В ефірі Українського радіо експерт з питань ЖКГ Олег Голубенко нагадав, що раніше громадяни, які не мали можливості користуватися централізованим опаленням або газопостачанням, могли оформити пільгове кількість електричної енергії для опалення своїх будинків. З 1 січня такий режим було скасовано, як і режим пільгових перших 100 кВт за зниженою ціною. Після подорожчання вартості електроенергії цим людям доводиться витрачати на опалення занадто багато.

"Механізм монетизованих компенсацій стосуватиметься саме домогосподарств, які не мають іншого джерела для опалення. Якщо існує інше джерело опалення, наприклад, ваш будинок підключено до централізованого опалення або ваш будинок газифіковано, то ви не можете отримувати пільги", - пояснив він.

Як повідомляв "Апостроф", знижені тарифи на газ для населення в Україні пропонують ввести з 1 лютого, але діяти вони будуть тільки до закінчення опалювального періоду.