RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Нові тарифи на газ і вакцинація від коронавірусу: що чекає на українців у лютому

Кілька важливих змін чекають на українців вже з сьогоднішнього дня, 1 лютого 2021 року. Найбільш очікуваними з них будуть зміни цін на газ і початок масової вакцинації від COVID-19.

Найважливіші зміни зібрав для вас "Апостроф".

Ціни на газ в Україні в лютому

Після масових акцій протесту, які пройшли по всій території України, проти підвищення ціни на газ, Кабмін прийняв постанову №25 від 18 січня.

У неї йдеться про те, що вже з 1 лютого 2021 року і до кінця оплювального сезону ціна на газ для побутових споживачів не повинна перевищувати 6 грн 99 ком. за 1 куб. метр. Причому в цю ціну вже повинні бути включені всі податки і витрати на транспортування газу.

Деякі постачальники газу запропонували ціну за газ на 1 лютого навіть нижче, ніж того вимагав Кабмін. Наприклад, "Нафтогаз" закріпив лютневу ціну для населення на рівні 6,86 грн за куб. Ціну зафіксували до 31 березня 2021 року.

Масова вакцинація від коронавируса

Україну у лютому чекає старт кампанії з вакцинації від COVID-19. Найближчим часом в країну приїде перший мільйон доз вакцини.

Головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко, розповів, що в Україну приїдуть вакцини від Pfizer-BioNTech, які країна отримає, беручи участь в програмі COVAX. А в наступні місяці нам довезуть ще 3,7 млн доз вакцини, але вже від компанії AstraZeneca.

Вакцинація в Україні повинна стартувати 15 лютого, де, як і коли можна буде записатися, у же зараз розповів головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Карантин в Україні

До 28 лютого на всій території України продовжує діяти карантин. У країні діють обмежувальні заходи "помаранчевої зони". Але, вже в цьому місяці рішення Кабміну може бути переглянуте, і країна повернеться до формату адаптивного карантину з зонуванням України на "зелену", "жовту" і "червону".

ЗНО-2021 для випускників

Вже з 1 лютого і до 5 березня 2021-го майбутні випускники можуть реєструватися для проходження зовнішнього незалежного оцінювання. Графік проведення ЗНО вже затверджений. Відомо також, що перший тест буде по хімії в травні місяці, а останні, згідно з графіком, будуть здавати географію в червні.

Графік проведення основної сесії ЗНО-2021:

  • 21 травня - хімія,
  • 24 травня - іспанська, німецька, французька мови,
  • 25 травня - англійська мова,
  • 28 травня - математика, математика (завдання рівня стандарту),
  • 1 червня - українська мова, українська мова та література,
  • 4 червня - історія України,
  • 7 червня - фізика,
  • 10 червня - біологія,
  • 15 червня - географія.

Крім того, в Україні планують встановити виплати для учнів, які добре напишуть зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО).

Зміна ціни на проїзд в громадському транспорті

Ціни на проїзд в громадському транспорті можуть помінятися по всій території України. Про це говорять представники влади в різних областях.

Відомо, що в столиці тарифи на проїзд в громадському транспорті планується підняти на 10-15% вже в лютому. З лютого буде розглядатися питання про підвищення ціни на проїзд в метро Києва . Вартість може вирости до 16-20 гривень.

Також йде перегляд цін на окремих маршрутах в Броварах, Боярці, Ірпені, Білій Церкві.

У Сумах з 1 лютого піднялася вартість проїзду в маршрутках. Рішення було прийнято місцевою міськрадою. Тепер за проїзд у маршрутці доведеться платити 7 гривень, а до села Піщане - 8 гривень. Для школярів 1-4 класів затверджена пільга в мінус 2 гривні від вартості проїзду.

Як писав "Апостроф" раніше, представлений план вакцинації у країнці від коронавірусу.