RU  UA

СБУ викрила мережу популярних Telegram-каналів в роботі на спецслужби РФ: подробиці гучного скандалу

Харківське управління Служби безпеки України викрило мережу Telegram-каналів, якими керували спецслужби Російської Федерації. За допомогою них російські спецслужби хотіли дестабілізувати ситуацію в Україні.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 15:00 на Апостроф TV.

За інформацією правоохоронців, цими каналами керував 85 Головний центр спеціальної служби Головного управління Генерального Штабу Збройних Сил РФ. Йдеться про Telegram-канали "Легитимный", "Резидент", "Картель", "Сплетница", "Чорний квартал", "Политический расклад", "Нетипичное Запорожье", "Тремпель Харьков", "Одесский фраер", "Днепр live", "Николаев live" и "Херсон live".

До складу групи входили прихильники так званої "русской весны". Вони збирали інформацію та передавали її кураторам у Російській Федерації. Крім того, вони оприлюднювали у вище зазначених каналах ті матеріали, у яких були зацікавлені російські спецслужби.

Один з головних організаторів структури Артем Д. займався саме розповсюдженням та збором інформації, комунікацією з кураторами. Він також розміщав інформацію на інших каналах за монетизацію. Наразі СБУ затримала двох жінок - обох звати Вікторія. Вони здебільшого займалися монетизацією. Вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу.

За словами спецслужбовців, це достатньо унікальна спецоперація, оскільки вона окупала сама себе. На різних каналах певна інформація публікувалася за гроші. Ці кошти адміністратори пабліків та інші робітники залишали собі.

Співробітники СБУ вже визначили 50 замовників різного роду матеріалів. Йдеться як про громадян Російської Федерації, так і про представників українського політикуму. Проте наразі їх прізвища не розкриваються.

Справу розслідують за ст. 111 Кримінального кодексу України - державна зрада.