RU  UA  EN

Пʼятниця, 5 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Бойовики використовували на Донбасі важкі вогнеметні системи РФ: деталі розслідування і фото

Росія використовувала проти ЗСУ на сході України важку вогнеметного систему залпового вогню калібру 220-мм на базі танка Т-72 ТОС-1 "Буратіно".

Про це повідомляє InformNapalm.

Відзначається, що в відкритих джерелах не вдалося знайти переконливі фото або відеоматеріали, які фіксували б ці важкі вогнеметні системи на Донбасі. Однак сукупність свідчень офіційних і неофіційних джерел дозволяє стверджувати, що ці системи були задіяні на певному етапі бойових дій.

Важка вогнеметна система залпового вогню калібру 220-мм на базі танка Т-72 ТОС-1 "Буратіно"

Зокрема, 13 січня 2015 року, за даними прес-центру АТО, російсько-терористичні формування використали ТОС-1 "Буратіно", з якої відкрили вогонь по околицях населеного пункту Веселе, розташованого неподалік міжнародного аеропорту в Донецьку.

Згідно зі звітом СММ ОБСЄ від 28 вересня 2015 року, ТОС-1 "Буратіно" була зафіксована 25 вересня 2015 на полігоні поблизу н.п. Круглик (31 км на південний захід від м Луганськ).

15 жовтня 2015 делегація Великої Британії в ОБСЄ звернулася до російської сторони з вимогою пояснити як російські важкі вогнеметні системи ТОС-1 "Буратіно" потрапили в зону бойових дій на Донбасі. Також 18 травня 2018 року місія США при ОБСЄ також вимагала від РФ пояснень щодо постійної фіксації російських систем озброєння і техніки на українському Донбасі, серед яких були і ТОС-1 "Буратіно".

У січні 2016 року ЗМІ повідомляли, що ГУР МО України надало представникам СММ ОБСЄ свідоцтво про наявність ТОС-1 "Буратіно" в районах окупованих російськими силами українських населених пунктів Новогригорівка, Макіївка і Донецьк.

У листопаді того ж року InformNapalm опублікував ексклюзивні дані з приймальні помічника президента Росії Владислава Суркова, які були отримані в ході злому електронної пошти канцелярії кремлівського чиновника.

Серед листувань були знайдені і попередні плани заходів з виконання Мінських угод. На пошту для Владислава Суркова мінімум двічі надходили плани заходів з виконання положень Протоколу за результатами консультацій Тристоронньої контактної групи. Редакції за 29 і 30 січня 2015 року. В обох редакціях був пункт про відвід на 14 км важких вогнеметних систем ТОС-1.

Сукупність свідчень дозволяє стверджувати, що Росія на певному етапі бойових дій заводила на окуповані території України важкі вогнеметні системи залпового вогню калібру 220-мм.

Пізніше, ймовірно, після значного громадського резонансу, в тому числі і в західних ЗМІ, дані системи були виведені або приховані на окупованих територіях, щоб виключити подальші факти їх фіксації.

Як повідомляв "Апостроф", 6 лютого на Донбасі загинули двоє бійців ЗСУ мехбригади з Одеси Назарій Поліщук і Олексій Подвезенний.