RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Україну чекають снігопади навесні і справжні бурі влітку: синоптики збентежили прогнозом

Українські синоптики прогнозують, що 2021 рік, як і пропередні роки, принесе чимало природних аномалій і синоптичних катаклізмів.

Свій прогноз сайту "Сьогодні" дали завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАНУ Віра Балабух і відомий народний синоптик України Леонід Горбань.

За словами Горбаня, 2021 рік за класифікацією Брюсова буде роком Сатурна, який впливатиме на погоду впродовж року. Як відомо, в залежності від впливу планет роки чергуються в певній послідовності. Так, 2020-ий був роком Місяця, 2022 рік буде роком Юпітера. Ще існують роки Венери, Марса, Меркурія і Сонця, і кожному з них властива своя погода: якісь роки спекотніші, якісь прохолодніші, якісь дощові, якісь сухі.

"Сатурн любить все перевертати: у весну він вносить зиму, літо від нього буває холодне, сире і бурхливе, його осінь непривітна, і зима починається рано. Весна холодна, дерева розпускаються пізно, трава повільно росте. Літо спекотне, з вітрами й дощами, але червень теплий, осінь холодна і з дощами. Зима тривала, з суворими морозами", - розповів Горбань про 2021 рік.

За його прогнозами, березень розпочнеться снігом, дощами і морозами, перші подихи весни з'являться в другій декаді місяця, але потім знову похолодає, можливі дощі з мокрим снігом, а весна прийде лише ближче до квітня. Справжнього весняного тепла варто чекати в 20-х числах квітня, але, як і березневе потепління, воно буде недовгим. Після короткого періоду тепла почнуться дощі і похолодає. Перша половина травня буде теплою і з дощами, а в другій половині очікуються два тижні спеки і без опадів, до кінця місяця прохолодніше, дощі.

Літо, як прогнозує народний синоптик, буде спекотним з великою кількістю опадів: можливі грози і бурі.

Червень буде теплим, в першій декаді очікується багато дощів на тлі спеки. Середина місяця буде теплою і комфортною, без опадів, в кінці місяця задощить. Липень 2021 року очікується спекотним, але з частими дощами і грозами. Пік спеки прийдеться на середину липня. Перша половина серпня буде спекотною і посушливою, у другій половині місяця спека спаде, очікуються невеликі дощі, до кінця місяця настане похолодання.

Кліматолог Віра Балабух не виключає, що 2021 рік виявиться менш спекотним і сухим, ніж був минулий 2020 рік. Але він також може увійти до п'ятірки найбільш теплих років за всю історію спостережень, що пов'язано з феноменом Ла-Нінья.

"Ла-Нінья підсилює циклонічну діяльність не тільки в Тихому океані, а й в Атлантиці, - аналізує Віра Балабух. - Це означає, що циклони, які неминуче будуть проходити з заходу і південного заходу через територію України, виявляться більш потужними, ніж в минулому році. А циклони, як відомо, несуть опади - дощі, град, і нерідко супроводжуються бурями і грозами ".

Як повідомляв "Апостроф", в Україні у лютому очікуються короткочасні морози, коли температура повітря буде опускатися до мінус 30, крім того, березень теж здивує холодною погодою.