RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Вакцинація від Covid-19 в Україні: що треба знати алергікам, вагітним і багатьом іншим

Міністерство охорони здоров'я схвалило рекомендації експертів з приводу особливостей вакцинації від коронавірусу деяких категорій людей.

Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Зокрема, Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) надала рекомендації щодо вакцинації тих, хто вже перехворів COVID-19, тих у кого COVID-19 протікає в гострій формі, а також вагітних і годуючих матерів.

Так, тим, у кого COVID-19 протікає гостро, і хто не отримував жодної дози вакцини, краще відстрочити введення першої дози вакцини на 6 місяців.

Якщо ж інфекція розвинулася після отримання першої дози вакцини - другу варто отримувати також тільки через півроку.

Тим, хто вже перехворів на COVID-19 (після введення першої дози вакцини або просто внаслідок інфікування), за бажанням можуть ввести вакцину раніше, ніж через 6 місяців - але за умови, що вакцин вистачить для пріоритетних груп.

Людям, які раніше отримували терапію антитілами від COVID-19 або плазму реконвалесцентів, експерти також рекомендують відкласти щеплення хоча б на півроку.

Вагітним жінкам рекомендують відкласти вакцинацію до закінчення вагітності, навіть якщо вагітність наступила після введення першої дози вакцини. Однак рутинне проведення тесту на вагітність перед вакцинацією проти COVID-19 не рекомендується.

Матері, що годують немовля, можуть бути вакциновані на загальних підставах.

Крім того, в разі важкої алергічної реакції на поліетиленгліколь або подібну молекулу робити щеплення вакцинами, до складу яких входить ця речовина, не можна. Медики при визначенні протипоказань до щеплення повинні враховувати цей фактор.

Відзначається, що ці рекомендації необхідно вважати тимчасовими. Вони можуть бути змінені в разі надходження оновлених даних.

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що перша поставка вакцини від коронавірусу в Україні повинна відбутися 15 лютого. Після цього одразу почнеться вакцинація.