RU  UA

Сильні морози затримаються надовго: кліматолог пояснила походження природної "аномалії"

Причиною аномальних морозів, які насуваються на Україну, стало руйнування так званого "полярного вихору", яке відбулося на початку січня 2021 року через різке стратосферного потепління.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV повідомила кліматолог Віра Балабух.

За її словами, руйнування полярного вихору призвело до того, що він розділився на дві частини: одна опустилася на територію Європи, а інша - на південь американського континенту.

"Це призвело до того, що сформувався дуже потужний антициклон в районі Гренландії, на півночі Атлантики і над Скандинавією, де формуються дуже потужні холодні повітряні маси, які зараз і починають рухатися по території Європи і по території України", - уточнила кліматолог.

Як пояснила Віра Балабух, ця повітряна маса дуже важка і рухається досить повільно, тому вона ще довго буде зберігатися на нашій території.

"Цьому похолоданню також сприятиме сніг, що випав. Він має досить високу відбивну здатність сонячних променів, яка може досягати 90%. Це також буде сприяти зниженню температури", - підкреслила вона.

Кліматолог стверджує, що зараз відбувається дуже макро-масштабний процес, який охоплює майже всю північну півкулю.

"На жаль, не можна очікувати, що до кінця лютого у нас знову будуть плюсові температури. Однак період, який ми будемо переживати найближчими днями, буде найхолоднішим цього року. Надалі, якщо і будуть низькі температури, то вони будуть значно вищими порівняно з цими днями", - зазначила Віра Балабух.

Детальніше про глобальне потепління і його вплив на Україну читайте в інтерв'ю кліматолога Віри Балабух "Апострофу".