RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Перерахунок пенсії в Україні: за якою формулою проводять і що потрібно знати

На перерахунок пенсії чекають всі пенсіонери. Раніше стало відомо, що відразу кілька категорій громадян України можуть розраховувати на нього у 2021 році.

"Апостроф" розповідає про те, як та за якою формулою проводять перерахунок пенсій.

Не всі літні люди сидять вдома і отримують пенсію, багато хто з них продовжують працювати навіть в похилому віці. Такі пенсіонери через певний період отримують право на перерахунок пенсії.

Хто може розраховувати на перерахунок в Україні:

  • працевлаштовані пенсіонери;
  • особи, які переходять з одного виду пенсій на інший.

Перерахунок також можуть провести при наданні документації про стаж, заробітну плату, які не були враховані при обчисленні пенсії. Також перерахунок відбувається при встановленні надбавок і підвищень.

Як провести перерахунок пенсії в Україні

Процедуру можна виконати лише в тому випадку, якщо з того моменту, як була призначена пенсія, громадянин України придбав 24 місяці страхового стажу. Проводять його двома способами, які пенсіонер може вибирати самостійно.

Перший спосіб - за стажем і заробітною платою. При розрахунку необхідно враховувати показник середньої заробітної плати в державі, який застосовували при призначенні пенсії. Формула перерахунку працевлаштованим пенсіонерам виглядає наступним чином:

При цьому середня зарплата при проведенні процедури мінятися не буде. Коефіцієнт зарплати не збільшується, саме тому перерахунок в основному ведуть тільки орієнтуючись на збільшений коефіцієнт стажу.

Другий спосіб проведення перерахунку - орієнтуватися на стаж. Тут враховується та зарплата, яку отримувала людина, що знаходиться на пенсії при нарахуванні коштів. Коефіцієнт пенсійного стажу при розрахунку можна визначити з округленням до п'яти знаків після коми, формула виглядає наступним чином:

Коли чекати перерахунку пенсій у 2021 році

Наступна індексація відбудеться в березні поточного року. Повідомляється, що влада збирається збільшити пенсії на 11 відсотків. Уже в квітні поточного року влада обіцяла провести автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам. У липні 2021 року в країні почнуть доплачувати по 400 гривень особам, вік яких - 75-80 років. Якщо у них є стаж 20/25 років, вони будуть отримувати не менше 2,5 тисячі гривень. Пенсіонери, вік яких старше 80 років, зможуть задовольнятися доплатою в розмірі 600 гривень. Мінімальна пенсія для цієї категорії українців - 2,6 тисячі гривень. У грудні мінімальна пенсія збільшиться на 80 гривень.

Як писав "Апостроф" раніше, в 2021 році українцям п'ять разів підвищать пенсії.