RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Змушені вибирати: Чубаров розповів, в яку "пастку" потрапили кримські татари в Криму

Кримські татари, які після повернення із депортації оселилися у степовій зоні Криму, зараз найбільше страждають від проблем з нестачею води. Але вони розуміють, що наявність на півострові достатньої кількості води лише приверне сюди більше росіян, що загрожує кримським татарам втратою ідентичності.

Про це розповів в інтерв'ю "Апострофу" голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Нестача води для господарської діяльності відчувається усіма мешканцями Криму, немає різниці чи це кримський татарин, чи етнічний українець. Особливо це вплинуло на людей в аграрному секторі. Але водночас я можу говорити про переважну більшість кримських татар – вони терплять. Терплять, бо розуміють, що вода є ресурсом, який допомагає окупантам витісняти кримських татар", - пояснив Чубаров.

Він звернув увагу на той факт, що росіяни вже переселили на півострів більше 500 тисяч громадян Росії.

"Значну частину цих людей, а особливо держслужбовців, військових і співробітників каральних структур, розселяють в багатоповерхових будинках. А для них потрібно багато води. Тож наявність достатньої кількості води кримськими татарами сприймається як додатковий важіль для заселення Криму росіянами. А це означає руйнування ідентичності", - додав Чубаров.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу зауважив, що зараз кримських татарів в окупованому Криму поставили переж важким вибором.

"Кримські татари вимушені обирати – чи важко жити без води, чи бути з водою, але завтра-післязавтра бути розчавленими цими додатковими мільйонами росіян", - резюмував Чубаров.

Детальніше про асиміляцію українців та кримських татар, перспективи "Кримської платформи", яку започаткував президент Володимир Зеленський, а також про те, що може змусити хазяїна Кремля Володимира Путіна піти з Криму, читайте в матеріалі "Апострофа": Росіяни розчиняють українців і татар в Криму, у нас немає і десяти років - Рефат Чубаров.