RU  UA

Новий місяць - нове життя: українців чекає ряд важливих змін

З 1 березня на українців очікують одразу декілька важливих змін. В Україні зростуть пенсії, а всі охочі зможуть записатися на щеплення від коронавірусу.

Подробиці – у сюжеті Апостроф News о 12:00 на Апостроф TV.

Підвищення пенсій

Вже цього місяця пенсії зростуть у середньому на 300 гривень. Збільшені виплати отримають майже вісім мільйонів людей. Зросте й мінімальна пенсія. Сума виплати збільшиться до 2200 грн. Підвищену пенсію отримають українці з тривалим стажем роботи.

Запис на вакцинацію

Від початку весни відкрито запис на щеплення від коронавірусу. Зробити це можна через додаток "Дія", контакт-центр МОЗу або сімейного лікаря. Після онлайн-реєстрації людина отримає підтвердження про запис до електронної черги. Тільки-но з'явиться можливість вакцинуватися, надійде відповідне повідомлення.

Обрати пункт щеплення і час візиту кожен зможе самостійно. Електронна черга створена для громадян віком від 18 до 59 років, які не входять до списків на першочергову безкоштовну вакцинацію.

Тарифи на комунальні послуги

Тарифи на газ для населення у цьому місяці істотно не зміняться. На період з лютого по березень уряд встановив максимальну ціну на блакитне паливо на рівні 6,99 грн за кубометр.

Ціна на електроенергію також буде стабільною. До кінця місяця для населення зафіксовано єдиний тариф - 1,68 грн за кВт.

Подорожчання проїзду в транспорті

З 1 березня вартість залізничних квитків підвищиться на 2%. Це перший етап збільшення цін. Надалі квитки дорожчатимуть щомісяця, і цей процес триватиме до кінця року. Загалом їх вартість зросте на 22%.

За словами очільника Мінінфраструктури Владислава Криклія, індексація залізничних перевезень була запланована ще минулого року. Підвищення тарифів відклали через пандемію коронавірусу.