RU  UA

Українці налякані і тиражують неправду: чому влада провалила кампанію вакцинації від COVID-19

В Україні довіру до вакцинації знищували роками і мова йде не тільки про вакцину від COVID-19.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла заступник міністра охорони здоров'я в 2014-2015 роках Наталія Лисневська.

За її словами, також недовіра до індійської вакцини виникла через те, що в країні багато разів виникали питання з приводу виробника.

"Те, що вакцина була зареєстрована на швидку руку, поки була в польоті, також не додає довіри до цієї вакцини. Треба було говорити, що ось ми привезли, ми перевірили, що ця вакцина має реальну ефективність 60-80%. Треба було зробити хоча б коротку перевірку, довести людям", - сказала вона.

Також Лисневська зазначила, що люди вже другий рік живуть "в режимі тотального страху перед вірусом".

Вона вважає, що українців повинні були поінформувати про безпеку, ефективність.

"Треба було говорити про те, що її належним чином доставили, що вона якісна. Уже говорять про те, що вона прострочена, що це гуманітарна допомога. Треба прибирати всі ці інформаційні фейки, треба давати людям більше інформації", - додала експерт.

Лисневська вважає, що провал інформаційної кампанії - це великий провал вакцинації.

"Те, чому відмовляються медичні працівники від вакцинації, також не пояснюють. В основному такі відмови йдуть внаслідок того, що люди недавно перехворіли. Мовляв, їм не треба вакцинуватися. Немає необхідності. Але і про це не говорять", - сказала вона.

На завершення вона зазначила, що довіра у людей з'явиться в тому випадку, якщо їм будуть говорити багато правди, а не тільки залякувати.

"Треба говорити, яким чином вакцина допомагає, як це робиться. Те, що в дію запущена черга на вакцинацію - це, мабуть, найпоширеніша сьогодні інформація, яку мають люди і постять її в Фейсбуці. А загальної інформації про те, як це відбувається , і наскільки це позитивно, скільки робиться, як зберігається - такої інформації немає", - завершила вона.

Більше про те, як повернути довіру українців до щеплень, читайте в матеріалі "Апострофа": " Ми провалилися з вакцинацією і щеплення Зеленського ситуацію не врятує - Наталя Лисневська".