RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Правда і міфи про 8 березня: названі найпоширеніші помилки

У понеділок, 8 березня, в Україні святкуватимуть на державному рівні Міжнародний жіночий день. Така традиція залишилася ще з радянських часів, з приводу свята накопичилося чимало міфів і помилок.

"Апостроф" нагадує, які існують заперечення з приводу святкування 8 березня і пояснює, чому вони не відповідають дійсності.

"Радянське" свято

Святкування 8 березня в Україні дійсно є спадщиною часів СРСР, проте його виникнення не пов'язано з цією державою. Приводом відзначати цей день стала маніфестація проти важких умов праці жінок-робітниць в Нью-Йорку в 1857 році. Міжнародний день жінок запропонувала відзначати в 1910 році на конференції в Копенгагені німкеня Клара Цеткін.

Свято жіночності та краси

Насправді це день підтримки рівноправності жінок і чоловіків, нагадування про необхідність дотримуватися гендерна рівновага, зокрема і в світовій політиці.

Альтернатива - День матері

В Україні існує День матері, однак він не може вважатися альтернативою святкування 8 березня. У Міжнародний жіночий день згадують про права всіх жінок, независмо від того, чи планують вони бути матерями.

День подарунків

8 Березня жінки звикли одягати святкове вбрання і отримувати подарунки від чоловіків - рідних, колег і близьких. Насправді, приймати в цей день подарунки чи ні - особиста справа кожної жінки.

8 березня більше ніде не відзначають

Резолюцією ООН Міжнародний жіночий день з 1977 року вважається всесвітнім святом як день боротьби за жіночі права. Одним з святкових заходів у багатьох країнах є звіт керівництва держави перед суспільством про реалізацію державної політики по відношенню до жінок.

Міжнародний жіночий день відзначають в країнах СНД: в Азербайджані, Грузії, Казахстані, Киргизії, Молдавії, Таджикистані, Туркменії, Росії, Україні, Білорусі. У західноєвропейських країнах свято відзначають переважно ліві і комуністи, вихідного дня немає.

8 березня є національним вихідним в Анголі, Буркіна-Фасо, Гвінеї-Бісау, Камбоджі, Китаї, Конго (там свято не "міжнародних", а конголезьких жінок), Лаосі, Македонії, Монголії, Непалі, Північній Кореї і Уганді.

Раніше "Апостроф" назвав найкращі ідеї подарунків на 8 березня для мами, дружини, сестри, бабусі і колег.