RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

​В Україні багато авто не зможуть пройти техогляд, водіям загрожують штрафи: названо причину

В Україні може бути введено обов'язковий техогляд для особистого транспорту - це є однією з вимог угоди з ЄС.

Про це йдеться в законопроєкті, опублікованому на сайті Мінінфраструктури.

Якщо закон приймуть, то 1 січня 2022 року автомобілісти повинні будуть пройти обов'язковий технічний огляд. Однак під загрозою опиняються "євробляхи". За даними МВС, від 2,5 до 3 млн таких авто не зможуть його пройти.

Техконтроль будуть робити приватні сертифіковані компанії. Легкові авто повинні будуть проходити огляд через 4 роки після реєстрації, а потім кожні 2 роки, а також в разі зміни власника або виїзду за митну територію України, після модифікації систем, що впливають на безпеку дорожнього руху або навколишнього середовища.

Перевірятимуть: справність рульової і гальмівної систем, зовнішні світлові пристрої, шини та колеса. Крім того, контролюватимуть і "екологічність" - каталізатори та сажеві фільтри. За нормами ЄС автомобіль повинен відповідати тим вимогам, за якими був виготовлений.

Експерти кажуть, що авто на єврономерах часто мають проблему з каталітичними нейтралізаторами. Зазвичай їх просто може не бути. Відновити його складно і дорого (близько 500 доларів), тому машину легше розібрати на запчастини.

"Справа у вартості самого пристрою. Проблема може бути вирішена зварюванням вихлопного елемента або установкою відразу заводського каталізатора. Якщо каталізатор йде в збірці з випускним колектором, то може коштувати 1000 євро і більше", - розповів працівник СТО.

Також можна витратитися на новий каталізатор або фільтр сажі з лямбда-зондом (пристрій для вимірювання складу вихлопних газів). Це обійдеться у 60-80 тисяч грн.

Штраф за непроходження контролю ТС - 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 700 гривень).

Як повідомляв "Апостроф", розмитнення "євроблях" в Україні незабаром буде відбуватися за новими правилами. Громадяни, які ввезли транспортний засіб на іноземній реєстрації до 31 грудня 2020 року, зможуть розмитнити його за 1000 євро.