RU  UA

Контрабанда є, але покарати неможливо: екс-прокурор Матіос розповів про "торгівлю" з ОРДЛО

Українськими правоохоронними органами було задокументовано низку фактів незаконного ввезення на окуповану територію товарів народного вжитку поза контрольно-пропускні пункти на Донбасі і покарано винних у так званій контрабанді через лінію розмежування.

Про це у програмі Роксани Руно на Апостроф ТV "Всьо по бєспрєдєлу" розповів головний військовий прокурор України в 2014-2019 роках Анатолій Матіос.

"Зауважу, що немає контрабанди на лінії зіткнення, бо це українська територія. Перетинання через лінію розмежування на Донбасі не врегульовано Митним кодексом України. Це є ввезення товарів народного вжитку в місцях, визначених домовленостями - через КПВВ. За все, що відбувалося і відбувається поза межами КПВВ, ми притягнули до кримінальної відповідальності керівників, починаючи від керівників батальйонів до заступників командирів бригад, які на своїй лінії відповідальності "закривали очі" і пропускали автомобілі з товарами", - розповів Матіос.

Він додав, що в українському законодавстві не передбачено покарання за подібні злочини.

"Немає навіть кримінальної статті за це. В Митному кодексі не передбачено відповідальності за порушення під час перевезення товарів через лінію розмежування. Притягнути до відповідальності можна лише за доведення отримання неправомірної вигоди. Не хочу накладати тінь на Збройні сили, але ми затримували тих, хто отримав по мільйону гривень", - зазначив Матіос, додавши, що винних засуджено до 5-7 років тюремного ув'язнення.