RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Чи будуть пускати в українські школи дітей без щеплень: важливе рішення Верховного суду

Верховний суд постановив, що відсторонення від занять в школі не щепленої за віком дитини законно і забезпечує безпеку всіх учнів.

Про це повідомляється на сайті суду.

"Верховний Суд в складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду залишив без змін судові рішення районного та апеляційного судів, якими відмовлено в задоволенні позову про визнання недійсним та скасування наказу директора ліцею про відсторонення від занять учениці, не прищепленої за віком", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що завданням держави є забезпечення дотримання оптимального балансу між реалізацією права дитини на освіту та інтересами інших дітей.

У повідомленні наголошено, що закон дає право батькам відмовитися від проведення обов'язкових щеплень дитині, проте в справі, яка розглядалася, індивідуальне право відмовитися від щеплення "протиставляється загальному праву суспільства, інших батьків і їх дітей".

"Держава, встановивши заборону відвідувати навчальний заклад дитиною, яка не має профілактичних щеплень, реалізує свій обов'язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров'я всіх учасників освітнього процесу, в тому числі і самої нещепленої дитини. Отже, право дитини позивача на освіту в шкільному навчальному закладі було тимчасово обмежено через громадські інтереси", - пояснили в ВС.

Як повідомляв "Апостроф", українцям будуть виплачувати компенсацію за небезпечні побічні ефекти при введенні вакцин від коронавірусу. З цією метою планується створення спеціального компенсаційного фонду.