RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

"Не треба робити сенсацію там, де її немає" - лікарі про причини смерті жінки-військово­службовця під Одесою

Смерть бухгалтерки, військовослужбовиці ЗСУ Інни Нарожної може не мати стосунку до щеплення вакциною Covishield. Навпаки, люди із хронічними серцево-судинними захворюваннями є пріоритетною для вакцинації категорією.

Про це у коментарі "Апострофу" заявили голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій та вчений-біофізик, провідний науковий співробітник Інституту фізики НАН України Семен Єсилевський.

Раніше у ЗМІ з'явилася інформація, що жінка померла від відриву тромбу. Лапій не виключає, що це може бути правдою.

"Тромбоз - це частина розладів кровообігу, - пояснює він і додає: - Але це може бути і інсульт, і інфаркт".

Однак, в тому, що до смерті жінки причетна вакцина, експерти сумніваються. Covishield не має стосунку до тромбозів. Немає доказів, що дана вакцина впливає на серцево-судинну систему негативно, наголошують вони.

"Цього не доведено. Якраз пацієнтам з хронічними серцево-судинною патологією вакцинація першочергово потрібна для попередження тромбозів, що виникають після COVID-19", - каже Лапій.

"Те, що людина померла після вакцинації, не означає, що вона померла внаслідок вакцинації. Причинно-наслідковий зв'язок треба доводити, і це справа лікарів. Будь-яка людина, яка є хроніком-сердечником, може померти від інфаркту в будь-який момент часу", - підкреслює Єсилевський.

"Вакцина не збільшує ризик тромбозів. 12 березня у Дніпрі посеред вулиці впав і помер 17-річний хлопець. Це випадок смерті, що схожий за раптовістю. Якби він був вакцинований напередодні, то була б винувата вакцина?" - говорить Лапій.

Лікар наголошує, що після ін'єкцій більш "престижними" вакцинами люди також помирають від тромбозів. І немає доведеного взаємозв'язку між вакцинацією і смертями.

"У Британії 15 випадків тромбозів після Pfeizer, 12 після AstraZeneca при однаковій кількості вакцинованих", - наводить статистику Лапій.

Дізнавшись від "Апострофа", що військовослужбовиця була бухгалтером, Лапій припустив, що причина смерті може бути пов'язана з професійною діяльністю померлої.

"Бухгалтери багато сидять. І це ризик для тромбозів сам собою", - констатує він.

Єсилевський не береться припускати поки, що стало причиною смерті. Але закликає не нагнітати атмосферу і не поширювати конспірологію.

"Не треба робити сенсацію там, де її немає. Померла людина від загострення серцево-судинних захворювань. Давайте подивимося статистику, скільки у нас інфарктів", - каже біофізик.

Обоє експертів наголошують на необхідності вакцинації Covishield-ом.

"Найкраща вакцина зараз для нас та, яку ми можемо дістати", - каже Єсилевський.

Нагадаємо, у Міністерстві охорони здоров'я оприлюднили офіційний висновок судмедекспертів за фактом смерті жінки-військовослужбовця ЗСУ Інни Нарожної в Одеській області. У ньому говориться, що вона померла в результаті гострої серцево-судинної недостатності.