RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Україні шахраї крадуть гроші з банківських рахунків за допомогою сім-карт: як не стати жертвою

В Україні шахраї взяли на озброєння нову схему грабунку - вони блокують і перевипускають сім-карти українців, що дозволяє зняти гроші з їхніх рахунків.

Про це пише видання "Обозреватель".

За словами радника голови правління одного з банків Василя Невмержицького, проблема стосується абонентів, які використовують звичайні, не контрактні сім-карти, які не прив'язані до паспорту людини.

"Абонентам на ці номери телефонів починають дзвонити шахраї, провокують на розмови. Потім зловмисники звертаються до представництва мобільного оператора, називають чужий номер і стверджують, що ця карта належить їм, але вона загублена. У представництві їм пропонують пройти поверхневу ідентифікацію, запитують, куди були останні дзвінки. Шахраї називають номери, з яких вони самі дзвонили і отримують доступ до вашого номера. Бувають випадки, коли самі працівники представництв мобільних операторів сприяють їм у цьому", – говорить Невмержицький.

Експерт додав, що через номер телефону шахраї можуть отримати доступ не тільки до мобільного рахунку, а й до інтернет-банкінгу, пластикових карт, мобільних додатків і рахунків.

Протидіяти цій схемі з боку власника мобільного самостійно практично неможливо. Тому захиститися від злочинного втручання можна, якщо ваш номер телефону буде зареєстрований на паспорт.

"Якщо навіть сім-карта буде загублена, то відновити її можна буде, тільки маючи на руках цей документ", - додав експерт.

Нагадаємо, днями кіберполіція викрила фінансову піраміду, на якій зловмисники збагатилися на понад 100 мільйонів гривень. Вони ошукали більше п'ятдесяти тисяч українців.