RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Голову мамі замотали пакетом: під Вінницею стався скандал на похоронах

У відділенні реанімації лікарні міста Теплик, що на Вінниччині, померла 48-річна Світлана Ратушняк. У медичній карті та свідоцтві про смерть причиною її смерті вказали Covid-19, тому рідних жінки змушували ховати її у закритій труні. Родичі жінки стверджують, що їм дозволили поховати її відкритій труні після того, як ті заплатили медикам, однак на голову жінки замотали поліетиленовий пакет.

Про скандал на Вінниччині повідомляє видання "33-ій новини".

За словами доньки покійної, її мама проживала із чоловіком та молодшим сином.

"Два тижні тому вона нездужала, трималась тільки висока температура. Фельдшерка прописала антибіотики, але від них краще не стало. Тому ми своїм автомобілем і відвезли матір у районну лікарню. На місці їй відразу провели швидкий тест, який виявився негативним", – каже Юлія Семенюк.

В лікарні у жінки взяли матеріал для ПЛР-тесту і госпіталізували до відділення інтенсивної терапії.

"Телефоном вона скаржилась, що до неї годинами не підходять, навіть шматка хліба та води не дали. То ж вона слізно просила привезти їжу. Нам з братом сказали, що потрібно мамі дати укол, щоб ввести її в кому. Медики стверджували, що після нього їй стане краще, а це останнє, що може її врятувати. Але після укола через кілька годин мама померла", - розповіла донька померлої.

Вона додала, що в день смерті Світлани Ратушняк прийшов з Вінниці результат її ПЛР-тесту, який виявився негативним. Проте в історії хвороби медики все одно написали, що у неї коронавірус, який і призвів до смерті.

"Нашому розпачу не було меж. Бо матір молода, ми хотіли похоронити, як годиться. Маму дозволили хоронити відкриту після того, як медикам заплатили гроші. І замотали їй білий пакет на голову. Нікого не пускали до домовини. Це вже знущання над людьми, яким навмисно приписують коронавірусну інфекцію, не розбираючись. Ширились чутки, що у нашій сім’ї в усіх ковід, хоча є результати тестів, що це не так", - розповіла Юлія.

Незалежні лікарі-інфекціоністи прояснили ситуацію, що виникла в Теплику.

"При ковіді два тести можуть бути негативними у випадках, коли відбувся неправильний забір матеріалу, або ж його взяли вже тоді, коли вірус спустився нижче і цим методом вже не можна його дослідити. А антитіла можуть бути не виявлені, якщо пацієнт дуже швидко помер, вони просто не встигають виробитись. Згідно наказу Міністерства охорони здоров’я, діагноз Covid-19 ми ставимо, якщо є позитивний ПЛР-тест або підтверджений швидкий тест на антиген. За клінічними проявами інфекції цього робити ми не маємо права. У цій ситуації рідні мали повне право хоронити небіжчика у відкритій труні, бо якщо тест негативний, то з тіла вже не виділяються біологічні речовини, якими можуть заразитись інші люди. Єдине: на похороні все ж має бути обмежене коло осіб, які мають дотримуватись карантинних заходів", - пояснили медики.

Як повідомляв "Апостроф", у провізора аптеки з Чернівців, який напередодні помер внаслідок інсульту після щеплення від COVID-19, виявили коронавірус. Зараження підтверджено і у двох колег чоловіка, з якими раніше він вакцинувався.