RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

В Україні розпочався весняний призов в армію: що треба знати

В Україні з 1 квітня розпочався призов військовослужбовців строкової служби.

В Україні скорочують призов до армії: що відбувається

"Апостроф" публікує інформацію про те, кого не заберуть і кому належить відстрочка.

Звільнення в запас військовослужбовців

Цього року звільнення в запас військових, які вислужили встановлені строки строкової військової служби, планується провести в квітні-липні і у жовтні-грудні. А в січні 2022 року буде звільнено військових, які були призвані в липні 2020 року (це пов'язано з пандемією COVID-19). Відповідний закон підписав президент Володимир Зеленський.

Призов до армії

Згідно з документом, призов громадян України на строкову військову службу буде проведено протягом квітня-червня і протягом жовтня-грудня 2021 року.

Призовні комісії почнуть працювати 1 квітня та 1 жовтня відповідно. Підготовчі заходи до проведення призову будуть розпочаті з 1 березня і з 1 вересня.

Кого не призовуть

Не підлягають призову і надається відстрочка для здобуття освіти на весь період навчання громадянам призовного віку, які навчаються:

  • в установах загальної середньої освіти III ступеня і професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання;
  • в установах професійної передвищої освіти з денною формою навчання, в тому числі під час отримання початкового рівня (короткого циклу) і першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;
  • в установах професійної передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, в тому числі під час отримання наступного ступеня освіти;
  • в установах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;
  • в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

Терміни проходження служби

Особи без вищої освіти проходитимуть строкову військову службу півтора року. При наявність вищої освіти терміни становлять один рік.

Відстрочка

Відстрочка надається громадянам за сімейними обставинами, для продовження професійної діяльності і за станом здоров'я.

Як і раніше, всі, хто мають право на відстрочку - отримають її. Для цього необхідно прийти до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Потрібно надати відповідні документи.

Під час весняного призову-2021 відстрочка для вступу до вищих навчальних закладів надаватися не буде. Вона надавалася минулого року у зв'язку зі зміщенням термінів весняного призову на строкову службу.

Добровільне проходження служби

У 2021 році для хлопців 18-20 років, як і минулого року, не передбачено добровільне проходження військової служби. Призовний вік громадян визначено статтею 15 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

Повістки

Відповідно до Закону України про "Про військовий обов'язок і військову службу" отримання повістки для явки на призовну дільницю не є обов'язковим. Протягом 10 днів після оприлюднення Указу президента про проведення призовної кампанії призовник повинен з'явитися на призовну дільницю.

Карантинні заходи

Під час пандемії всі призовники проходитимуть тестування на коронавірус методом ІФА (виявлення антитіл до COVID-19). Після цього всіх відправляють в збірний пункт на 14-денну обсервацію.

Кількість призовників зменшено

З 1 квітня в Україні зменшено кількість призовників. Це пов'язано зі збільшенням чисельності військовослужбовців за контрактом та з метою недопущення перевищення граничних показників в армії.

ООС

Військові строкової служби, навіть за власним бажанням, в район проведення операції Об'єднаних сил не направляються.

Також читайте в матеріалі "Апострофа": Якщо строковиків не призовуть, армія потоне в бруді: яким буде призов 2021 року.