RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

На Прикарпатті з кар'єру випливають "мертві річки": чим це загрожує, фото

У місті Калуші Івано-Франківської області випливають розсоли з Домбровського кар'єру, де зберігаються мільйони кубічних метрів відходів колишніх калійного і магнієвого виробництв. Застигаючи вони утворюють моторошні, мертві соляні річки.

Відповідні знімки опублікував на своїй Facebook-сторінці гірський рятувальник Василь Фіцак.

Ці соляні річки демонструють, що дамби кар'єра і його хвостосховищ не утримують розсоли, протягом десятків років вони просочуються в грунтові води і засолюють територію. Якщо вони потраплять в найближчу річку Лімницю, а потім в Дністер, це може викликати екологічне лихо міжнародного масштабу.

Як повідомив виданню "Курс" заступник директора НДІ "Галургії" Юрій Садовій, на місці витоку з кар'єру розсолів утворюється мирабіліт - десятиводний сульфат натрію (Na2SO4 10H2O), який застигає при температурі +8 і нижче.

"Цей мінерал відкладається на бортах хвостосховищ і відвалів кар'єра з розсолів, які постійно цілий випливають в навколишнє середовище, починаючи з осені, коли наступають середньодобові температури близько 0 градусів. Так триває більше 50 років. Уже винесено в навколишнє середовище мільйони тонн солей" , - прокоментував він опубліковані фото.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Івано-Франківській області сильні дощі призвели до підтоплення і руйнування об'єктів інфраструктури.