RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Ракетні есмінці США на цьому тижні не увійдуть в Чорне море - Reuters

Сполучені Штати скасували відправку двох військових кораблів в Чорне море на тлі побоювань з приводу нарощування російської військової потужності на кордонах України. Кораблі хотіли розмістити там на цьому тижні.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на турецькі дипломатичні джерела.

Співрозмовники агентства зауважили, що офіційні особи США заявили, що Туреччина могла неправильно зрозуміти початкове повідомлення, і розгортання так і не було підтверджено.

За їх словами, США часто повідомляють Туреччину про потенційний доступ до Чорного моря, але не завжди запит означає факт заходу кораблів.

Це робиться на випадок того, якщо раптом США зважаться на такий крок, щоб у них був необхідний дозвіл.

Американські ЗМІ уточнюють, що Вашингтон зобов'язаний повідомити Анкару як мінімум за 15 днів до відправлення військових кораблів через протоки Босфор і Дарданелли відповідно до умов Конвенції Монтре 1936 року. Після отримання дозволу у закордонних кораблів є право перебувати в Чорному морі 21 день.

Спочатку повідомлялося, що прохід першого корабля через Босфор повинен був відбутися в середу, 14 квітня. Всього планувалося розмістити в Чорному морі два американські військові кораблі, які повинні були залишитися в регіоні до 4 травня.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Росія пригрозила США через американські кораблі в Чорному морі.