RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Окупанти в Криму піддають тортурам українського патріота

Російська окупаційна влада продовжує тортури над українцев Іваном Яцкіним, якого в жовтні 2019 року співробітники ФСБ РФ затримали в анексованому Криму.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook Уповноважений з прав людини України Людмила Денісова.

Вона наголосила, що Яцкіна звинуватили у державній зраді країні-окупанту РФ, його етапували на територію тимчасово окупованого Криму та помістили в СІЗО м. Сімферополя у камеру з нелюдськими умовами. У камерному приміщенні, що розташоване у підвалі, повна антисанітарія - на стінах грибок та цвіль, а також наявні гризуни та клопи.

"Керівництво СІЗО відібрало в нього частину одягу та харчових продуктів та всі ліки, у тому числі знеболювальні, чим позбавили його можливості лікувати захворювання серцево-судинної системи та наслідки від обмороження нижніх кінцівок", - розповіла омбудсмен.

Крім того, Яцкіну відмовляють у побаченні з сім’єю – дружиною та 4 неповнолітніми дітьми, зокрема з дочкою, яка народилась коли він перебував у незаконному ув’язненні на території РФ.

"Своїми незаконними діями керівництво СІЗО м. Сімферополя порушило права Івана Яцкіна на життя, на належні умови утримання та на повагу до приватного і сімейного життя, які закріплені статтями 2, 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також пунктами 10 та 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН", - написала Денісова.

Денісова звернулась до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити заходів по відновлення прав громадянина України Івана Яцкіна, зокрема забезпечити його належними умовами тримання, повернути особисті речі та ліки, надати побачення з сім’єю та невідкладно провести повне медичне обстеження з подальшим призначенням відповідного лікування.

Раніше Денісова повідомляла, що Яцкіна у в'язниці тривалий час утримували на морозі, що призвело до обмороження ніг.