RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Як гадати на Вербну неділю: на любов, щастя і достаток

У неділю, 25 квітня, православні християни в Україні святкуватимуть переддень свята Пасхи - Вербну неділю. У цей день існує традиція освячувати в храмі вербові гілки, а крім того існують різноманітні обряди.

"Апостроф" нагадує про способи ворожби, які використовують в цей день.

Всілякі обряди та ворожіння в цей день пов'язані переважно з вербою і "котиками", що на ній розпустилися.

Багато дівчат використовують освячені гілочки верби, як ромашку в ворожінні "любить-не любить", тільки не відриваючи пелюстки, а перераховуючи "котики" на гілці.

Існує також ворожіння на одруження, для якого використовують три гілки верби, принесені з церкви. На них пов'язують нитки червоного, зеленого і білого кольору, після чого ставлять у воду, примовляючи: "Квітни, Вербо, розквітай, нареченого (або наречену) мені наворожи!".

Потім потрібно стежити, яка гілка розпуститися першою: з червоною ниткою - означає швидку зустріч з судженим, зелена - потрібно проявити ініціативу, якщо ж біла - зустріч відбудеться не скоро, але людина попадеться дуже незвичайний.

У Вербну неділю здійснюють також обряд на здоров'я рідних: коли вносять освячені гілки в будинок, потрібно доторкнутися ними до плечей своїх рідних і попросити благословення для всіх близьких.

Також існує звичай створювати у Вербну неділю спеціальний "грошовий" талісман - це може буть монетка або будь-який інший маленький предмет. У цей день потрібно проговорити такі слова: "Перед Великоднем свята Марія ходила, Святих про достаток просила, а Святий той достаток всім послав і нам пошле". Після цього монетку або інший талісман потрібно покласти в гаманець і завжди мати при собі.

Як повідомляв "Апостроф", напередодні Вербної неділі, яку в цьому році випадає на 25 квітня, в суботу існує ймовірність мокрого снігу на півночі і заході країни.