RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Вербна неділя 2021: що потрібно і не можна робити в свято

У неділю, 25 квітня, православні християни в Україні святкуватимуть переддень свята Пасхи - Вербна неділя. Цього дня завершується Вербна неділя, яка пов'язана з рядом традицій і заборон.

"Апостроф" нагадує про традиції, обряди і заборони цього свята.

Традиції у Вербну неділю

За кілька днів до свята віруючі зрізають гілочки верби і ставлять у воду, щоб вони розпустилися. Верба є символом оновлення, чесноти і нового життя. Святкування починається напередодні, ввечері в суботу. У храмах читається особлива молитва і освячуються гілочки верби.

Також існує традиція злегка бити один одного освяченою вербою зі словами: "Не я б'ю, верба б'є!". Вважається, що такий ритуал дарує здоров'я і благополуччя. Крім того, для оздоровлення прийнято з'їдати дев'ять вербових бруньок. У Вербну неділю бажано приділити час духовному, готуючись до Страсного тижня. У Вербну неділю прийнято освячувати гілочки верби в церкви і зберігати їх як оберіг в будинку до наступного року.

Що не можна робити

Сваритися, лаятися, злитися. Відмовляти в проханнях. Фізично працювати, працювати по дому: робити прибирання, шити, готувати. Віддаватися гучним розвагам, відвідувати розважальні заклади, вживати алкоголь. Їсти м'ясо, яйця, молоко - триває Великий піст.

Дозволена риба, а також невелика кількість вина.

Як повідомляв "Апостроф", в умовах карантину через пандемію коронавірусу в храмах на Великдень буде введено ряд обмежень і змінено формат проведення служб.