Цьогоріч великодній кошик здорожчав більше ніж на 15%. До Великодня залишилися лічені дні, тож це вдалий час перевірити, наскільки зросли або впали у ціні ті чи інші продукти. Інспектувати ціни в одному з магазинів столиці вирушив журналіст Апостроф TV Олег Булах.
Першим до кошика прямує твердий сир. За 400 грамів доведеться викласти 77,80 грн. Далі беремо стільки ж кисло-молочного сиру - цей коштуватиме 40,50 грн.
Жоден традиційний великодній кошик не обійдеться без м’яса. Майже за півкіла буженини віддаємо трохи менше 90 гривень. За рік буженина зросла у ціні майже на третину. Ну і куди ж без українського сала?! Вийде 60 гривень за 300 грамів.
І поки всі готуються до Великодня, покупці жартують, що ледь не елітним продуктом стали звичайні курячі яйця. За рік вони здорожчали майже удвічі - у магазині просять 34,40 грн за десяток.
Далі обираємо солодковершкове масло. Аби зекономити, віддаємо перевагу товару зі знижкою - 61,80 грн за 400 грамів. Не обійтися також без хрону (8,90 за 130 грамів) та солі (6,40 за кг). Це найдешевші товари у кошику.
Звичайно, головна принада великоднього кошика - пасочка. За 350 грамів викладемо 34,80 грн. І кошик на невеличку родину готовий. Він обійшовся у 410, 60 грн.
Та на цьому ще не все. Якщо додати домашню ковбасу, свіжу зелень, фрукти та алкоголь - вартість набору зросте ще більш ніж на 300 гривень.
Вартість Великоднього кошика
На велику родину кількість продуктів доведеться збільшити. Тож і сума вийде кругленька.
"Середній кошик, якщо класти туди високоякісні продукти,коштуватиме до 900 грн. Навіть при тому, що вартість паски виросла відсотків на 20. До паски входять ті інгредієнти, які виросли в ціні найбільше: яйця, цукор, олія і борошно", - наголошує експерт з економічних питань Олег Пендзин.
Та якщо на похід до ринку чи супермаркету часу немає - на допомогу прийдуть ресторани. Окрім класичних великодніх кошиків, у закладах пропонують і авторські.
"Ми пропонуємо для наших гостей два кошики. Перший - це стандарт. Він коштує 405 гривень", - пояснює менеджерка ресторану французької кухні Світлана Трегубецька.
До такого набору входить паска з лимонним кремом, джеми, паштет із кролика та кілька крашанок. Втім, є кошик і побільше.
"Він коштує 585 гривень. Можна додати і французьку діжонську гірчицю, фермерський мед, лимонний курд, кошик круасанів. Пропонуємо теж по спеціальній ціні пляшечку французького вина", - додає Світлана.
Ціни на великодній кошик в регіонах можуть різнитися. У містах-мільйонниках вони вищі у середньому на 300-400 гривень. Сума залежить від рівня зарплат і якості продуктів.