RU  UA

Травневі не за горами: де провести довгі вихідні в Україні та світі

Вже за кілька днів для українців настануть аж чотири вихідні дні. Поки одні готуються святкувати Великдень, інші шукають, куди можна поїхати на тривалі травневі свята. В умовах пандемії туроператори радять мандрувати Україною, а за кордоном - уникати людних місць.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 12:00 на Апостроф TV.

Закриті кордони ще минулого року змусили туристів уважніше придивитися до місцевих пропозицій.

"Я би рекомендував поїхати, наприклад, в українську Бессарабію. Це - південь України, це - Одеська область. Дуже смачні вина, в цей час на травневі свята там з’являється полуниця. І вона там особлива", - зазначив директор центру розвитку туризму Володимир Царук.

Читайте: Куди поїхати на травневі: мальовничі Мальдіви та потаємні куточки України

Планує не сидіти вдома на вихідних і киянка Лариса Сидельник. Вона - затята мандрівниця. Краєвиди добре відомих туристичних маршрутів й геть невідомі місця жінка охоче демонструє в соцмережах. Цього року вона надала перевагу подорожі Україною.

"Я би хотіла побувати у Білгород-Дністровському. Ніколи там не була. А потім - трохи на південь пересуватися і побувати в Національному парку "Тузлівські лимани". І вже ще нижче - до Дунаю - хочу у Вилковому побувати", - пояснила Лариса.

Чи будуть ці міста у червоній зоні - жінка не знає. Та навіть жорсткі карантинні обмеження її не лякають.

"Я надаю перевагу більше бути наодинці з природою і тому, якщо будуть зачинені офіційні заклади, наприклад, вхід в якісь музеї, чи не можна буде потрапити в парки, то просто можна відпочивати на узбережжі з наметом", - наголосила жінка.

Та боятися високих цін не варто, - заспокоює Директор Центру розвитку туризму.

"Найдорожчі готелі, наприклад, в Карпатах, будуть коштувати 1000-1500 гривень за добу на двох. Але є багато маленьких готельчиків, або міні-садиб, які пропонують десь від 600 до 1000 гривень, щоб в нормальних умовах пожити", - додав Царук.

Якщо кошти дозволяють, є пропозиції й у вищому ціновому діапазоні.

Тим, хто воліє вирватись за кордон, потрібно врахувати витрати на ПЛР-тести. Утім сьогодні є чимало країн, які готові приймати українців без додаткових аналізів. Серед них - Єгипет, Туреччина, Домінікана, Мальдіви. Проте загальних правил безпеки ніхто не скасовував.

Читайте: На травневі за кордон: як безпечно провести відпустку в ковідні часи

"Всі туристи під час перебування в ресторанах, повинні бути в масках, на ресепшені вони повинні бути в масках. При вході в готель вони проходять через спеціальні кабінки з дезінфекційним пилом. І транспорт зазвичай заповнюється не більше, ніж на 60%", - роз'яснив директор турагентства Павло Непокритий.

Нагадують в турагенстві і про додаткову медичну страховку під час поїздки. Це дозволить відшкодувати кошти у разі невильоту та забезпечить медичну допомогу в разі форс-мажору.