RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Великдень 2021: що робити, якщо немає можливості освятити паски в церкві

Уже в неділю, 2 травня, українці разом з іншими християнами східного обряду відзначатимуть Великдень .

"Букви" і "АрміяInform" розповідають, як українці можуть освятити паску в домашніх умовах, щоб не наражатися на небезпеку через коронавірус.

Поради

За словами релігієзнавця Юрія Чорноморця, щоб освятити в домашніх умовах традиційну випічку, молитву повинен читати старший чоловік.

Член сім’ї, який зазвичай ходить до храму, кропить паску святою водою після того, як по онлайн-трансляції богослужіння будуть прочитані молитви. Більш того, як зазначає експерт, ця людина може самостійно прочитати молитви та окропити паски.

“Якщо святої води немає, потрібно паски просто перехрестити”, – додав Чорноморець у коментарі журналістам.

Свячена паска ставиться посередині столу, поруч з нею запалюється свічка, також викладають великодні крашанки, писанки та інші страви.

Молитви

Митрополит ПЦУ Епіфаній нагадує, що кошик з продуктами освячуються не стільки окропленням святою водою, як насамперед молитвою. Через карантин та пандемію у Великодню ніч слід прочитати молитву Господню "Отче наш", також "Христос воскрес із мертвих", а окропити паску та інші смаколики можна Хрещенською водою.

Після того, як глава родини прочитав молитви, йому треба окропити водою великодні продукти та промовити:

***

"Боже наш! Нехай зійде Твій дух святий на нас і на цю трапезу!

Благослови її та освяти через окроплення цією свяченою водою,

Благодаттю твоєю, в імя Отця і Сина, і Святого Духа, Амінь.

Христос воскрес! Воістину воскрес!"

***

Щоб благословити пасхальні яйця, сир та молочні вироби, підійде ця молитва:

***

Владико Господи Боже наш, що все сотворив, благослови сир, молоко, яйця й іншу поживу, й нас збережи у благості Твоїй, щоб ми, насолоджуючись цими Твоїми щедро поданими дарами, наситились і невимовної твоєї благости, ради пресвітлого з мертвих тридневного воскресення Господа нашого Ісуса Христа. Бо Твоя є влада, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

***

Молитва на благословення пасхального хліба та пасок:

***

Боже всесильний і Господи Вседержителю, що через Твого раба Мойсея, під час виходу Ізраїля з Єгипту і звільнення Твоїх людей з гіркої неволі фараона, наказав заколоти агнця, прообразуючи добровільно за нас заколеного на хресті Агнця, що бере гріхи всього світу, Твого улюбленого Сина, Господа нашого Ісуса Христа, — Ти і сьогодні, смиренно благаємо Тебе, споглянь на цей хліб, і благослови і освяти його, бо і ми, Твої раби, в честь і славу, і на спомин славного Воскресення Того ж Твого Сина, а Господа нашого Ісуса Христа, через якого ми одержали звільнення від вічного ворожого рабства і нерозв’язних пут ада, свободу і переведення, перед Твоєю величчю нині в цім всесвітлім, преславнім і спасеннім дні Пасхи, його приносимо. А нас, зроби, щоб ми стали причасниками Твого небесного благословення, і всякий біль і недугу Твоєю силою віджени від нас, подаючи всім здоров’я. Бо Ти є джерело благословення і податель зцілення, і Тобі славу возсилаємо, безначальному Отцеві, з Твоїм єдинородним Сином, і Твоїм пресвятим, благим і животворящим Духом, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

***

Раніше ми розповідали, що в Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь.