RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Світла седмиця 2021: традиції і заборони по днях

Великдень святкують сім днів - кожен день тижня називається світлим і пов'язаний з рядом традицій і заборон.

"Апостроф" розповідає детальніше.

Світлий понеділок - Поливальний понеділок

В цей день прийнято обливатися водою, тим самим "очищаючись від всього поганого". Віруючі відправляються на ранкову службу, вихваляють Христа. Після святкової ранкової служби йдуть хресні ходи навколо храма. Всі молитви, які читаються в звичайні дні, на тижні після Великодня - скасовуються. В цей день ходять в гості з паскою і фарбованими яйцями, пригощають родичів, накривають святковий стіл.

Світлий вівторок - Купальниця

У Світлий вівторок чествуют Іверську Ікону Божої Матері. Служба також вважається обов'язковою, але відвідують її тільки жінки. Народ влаштовував різні гуляння та забави.

Світла середа - Градова середа

День важливий для незаміжніх дівчат: вони відправляються на службу і проговорюють молитви, щоб Всевишній допоміг в створенні міцної родини. Працювати на городі в цей день забороняється, інакше урожай може загинути від граду.

Світлий четвер - Великдень мертвих

Згадували покійних, але без горя, а радіючи воскресінню Христа. Важливо пам'ятати, що в ці дні їх душі в нашому світі.

Світла п'ятницю - Прощена п'ятниця

В цей день поклоняються іконі Божої Матері "Живоносне джерело". За традицією, в цей день після Божественної літургії освячують воду, роблять хресний хід на водойми та джерела, якщо дозволяє погода. Цей день призначений для примирення з рідними і друзями.

Світла субота

У Світлу суботу дзвін проводжає Світлу Седмицю. На службі в церкві всім присутнім роздають спеціальний хліб - артос. Віруючі повинні зберігати його, як святиню весь рік, відщипуючи по шматочку на порожній шлунок, особливо коли захворіють.

Світла неділя - Фомін день або Червона Гірка

Віруючі святкують Антипасху. Церква згадує цього дня апостола Фому, який не повірив у воскресіння Христа, поки Ісус не показав свої рани, щоб переконати в своєму воскресінні. Прийнято гуляти в лісі і на галявинах, проводити дружні бесіди, зізнаватися в коханні, проводити сватання, грати весілля. В інші дні тижня цього робити не можна.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як українці святкують Великдень 2021 в умовах карантину.