RU  UA

Без дешевих фруктів: яким буде врожай після квітневих морозів

Цього року у посівний сезон до України повернувся зимовий холод. Аграрії та садівники побоюються, що через суттєві температурні перепади вони залишаться без урожаю.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 10:00 на Апостроф TV.

Аномальні морози та весняні снігопади завітали до України у самий розпал весни - одразу декілька регіонів засипало снігом. Повернення зимової погоди неабияк здивувало садівників.

"Зима теж була холодною цього року. Дуже багато змерзло всього. Вони ледь-ледь намагаються відійти - і знову заморозки", - розповідає садівник Олександр Колодяжний.

Олександр вже 15 років займається садівництвом. Весна для нього - час для роботи в саду. Плоди, що вирощує, чоловік не продає. Жартує, що родина в нього велика, тож врожай є кому їсти. Та цьогоріч Олександр побоюється, що фрукти через негоду не вродять.

"Зараз проблема навіть знайти бджолу. Воно не запилюється бджолами. Тому із врожаєм будуть проблеми, навіть якщо потеплішає", - додає Олександр.

Окраса саду Олександра - екзотичні дерева. Вони до перепаду температури неабияк примхливі.

"Он у мене мигдаль зростає. Вже другий рік квітне, і другий рік через наші погодні умови я не бачу, що там щось дозріває", - пояснює садівник.

Та на холодну весну скаржаться і аграрії.

"В цьому році склалися якісь унікальні погодні умови, які певною мірою затримали у нас посівну кампанію. Чому? Тому що не було тих ефективних температур, які потрібні, для того, щоб нормально рослина зійшла", - наголосив доктор сільскогосподарських наук Віктор Вергунов.

Та експерти заспокоюють, що великої біди для врожаю погода не наробила. Попри те, що квітневі заморозки вдарили по посівах, а ґрунт недостатньо зволожений, Українська зернова асоціація прогнозує цьогоріч чи не найкращий врожай за всю історію України.

Утім тепло в Україну прийде вже з наступного тижня.

"Найближчі перспективи весняної погоди до середини травня будуть ось такими мінливими і утримуватимуться. Тобто поки що немає такого стабільного тепла або спеки навіть. Помірне тепло, вночі, ну звичайно, трошки прохолодніше", - пояснює синоптик Укргідрометцентру Наталія Птуха.

Низькі температури й дощі зашкодили раннім кісточковим і ягодам. Тож чекати цьогоріч дешевих черешень чи полуниці не варто.