RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

В Україні створюють вакцини від коронавірусу: будуть на дріжджах і в вигляді таблеток

Львівські вчені розробляють білкову вакцину від коронавірусу з використанням дріжджів.

Про це розповів академік Андрій Сибірний в інтерв'ю "Суспільному".

Він пояснив, що за схожим принципом працюють і зарубіжні вакцини.

"Такі вакцини, від Новавакс, вона теж білкова вакцина. Це так само білок коронавірусу, але синтезується він не в дріжджах, а в клітинах комах", - сказав академік.

Львівські вчені вирішили працювати саме з дріжджами, оскільки вже мають позитивний досвід роботи з ними. Вони роблять вітаміни і антибіотики на дріжджах. Фахівці вже пройшли початкові етапи у створенні вакцини від коронавірусу.

Розробити її планують до кінця цього року, після цього настане етап випробувань. Вірусні білки мають перевірити на лабораторних тваринах - трансгенних мишах, яких будуть заражати вірусом і вводити їм вакцину.

"Ось цей останній етап роботи напевно доведеться робити з нашими колегами в Польщі. Так ми попередньо домовилися. Я б хотів, щоб це була повністю українська вакцина, але так виходить, що це буде міжнародне співробітництво", - уточнив Сибірний.

Львівські вчені також хочуть створити ще одну вакцину від коронавірусу - у формі таблетки. Це стане їх новим проектом.

Як повідомляв "Апостроф", Всесвітня організація охорони здоров'я схвалила екстрене використання вакцини від COVID-19 mRNA-1237, яку розробила американська біотехнологічна компанія Moderna.