RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні: головні факти і особливості святкування в 2021 році

В Україні в неділю, 9 травня, відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

"Апостроф" розповідає детальніше про головні факти і особливості дати в 2021 році.

Це свято було засновано в 2015 році і прийшло на зміну традиційному Дню Перемоги, який відзначали в СРСР, а потім і в незалежній Україні до 2015 року включно. Символом свята, як і Дня пам'яті і примирення, який відзначали напередодні, є червоний мак.

Фото: УП

Святкування Дня перемоги над нацизмом включає в себе переосмислення подій Другої світової війни, руйнування радянських історичних міфів, чесний діалог навколо складних сторінок минулого. Сенс свята полягає у вшануванні пам'яті жертв Другої світової війни.

Головні факти

Україна з усіх країн світу зазнала найбільших втрат за роки Другої світової. За різними оцінками, загинули від 8 млн до 10 млн осіб, з них цивільного населення близько 7 млн, 2,4 млн були вивезені на примусові роботи в нацистську Німеччину. Крім того, 10 млн втратили житло, на повні руїни були перетворені понад 700 міст і селищ міського типу, майже 30 тис. сіл.

Українці воювали в складі армій Великої Британії і Канади - 45 тис. осіб, Польщі - 120 тис., СРСР - близько 6 млн, США - 80 тис. і Франції - 6 тис.

Інфографіка: Гордон

Особливості святкування в 2021 році

В Україні в зв'язку з карантинними обмеженнями, введеними через коронавірус, не планується масових акцій 9 травня, але всі бажаючі зможуть покласти квіти до меморіалів загиблим у Другій світовій. Також у різних містах відбудуться акції пам'яті жертв війни.

У Києві 9 травня в парку Вічної Слави пройде панахида за загиблими у Другій світовій війні, початок заплановано на 08:00. Після чого відбудеться покладання квітів до монументів загиблим.

Парк Вічної СлавиФото: УП

Також на території Національного музею історії України у Другій світовій війні пройдуть урочистості "Пам'ятаємо - Перемагаємо".