RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Всесвітній день медсестер 2021: історія і традиції свята

Всесвітній день медичних сестер відзначається щорічно 12 травня - в день народження англійської сестри милосердя Флоренс Найтінгейл.

"Апостроф" розповідає про історію та традиції свята.

Історія

Під час Кримської війни Найтінгейл організувала в Туреччині догляд за пораненими солдатами, впроваджуючи принципи санітарії, за рахунок чого знизилася смертність. Згодом вона заснувала перші курси сестер милосердя Англії. Сьогодні Найтінгейл відома як засновник професії медичних сестер та ініціатор реформи госпіталів.

У 1974 році сестри милосердя з 141 країн світу з'їхалися на раду і заснували своє професійне свято. Дату обрали 12 травня - день народження Найнтінгейл.

З ініціативи Міністерства охорони здоров'я України та Асоціації медичних сестер, 12 травня відзначається Всесвітній день медичної сестри і в Україні, починаючи з 1997 року.

Традиції

Кожні два роки Міжнародний комітет Червоного Хреста вручає 50 медалей імені Флоренс Найтінгейл - найвищу нагороду для медичних сестер. За роки незалежності України медаллю імені Флоренс Найтінгейл нагороджені 17 українських патронажних сестер Червоного Хреста.