RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Кому і на скільки можуть урізати пенсію: українцям дали пояснення

В Пенсійному фонді розповіли, з яких причин можуть урізати пенсію. У деяких випадках розмір виплат може бути зменшено в половину.

Про це повідомляє “Апостроф”.

Заступниця директора департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Любов Бричок розповіла, що найчастіше виплати зменшують через переплату, яка сталася з вини пенсіонера.

Це трапляється, якщо отримувач виплат не повідомив Пенсійний фонд про своє працевлаштування або зайняття підприємницькою діяльністю. Згідно з законом, працюючи пенсіонери та пенсіонери-підприємці не мають права отримувати доплати, надбавки, підвищення, а також перерахунки доплат до пенсії у разі зміни прожиткового мінімуму аж до свого звільнення.

Таким чином якщо отримувач пенсії приховує своє працевлаштування, може створитися переплата, яка згодом буде стягнута. Розмір стягнення іноді досягає 50%.

Окрім вказаної причини є інші. Наприклад, погашення боргу по аліментах, штрафу за порушення правил дорожнього руху, виконавчих зборів, кредитних зобов'язань та інше.

Відповідно до Закону “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” підставою для стягнення частини пенсії можуть бути постанови, вироки та рішення суду, виконавчі написи нотаріусів та інші документи.

Нагадаємо, у 2021 році заплановано п'ять етапів підвищення пенсії в Україні. Зріст виплат торкнеться десять мільйонів пенсіонерів.