RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

У МОЗ розповіли, чи потрібно вакцинуватися тим, хто перехворів на COVID-19

В Україні триває вакцинація від COVID-19, в Міністерстві охорони здоров'я розповіли, чи є сенс вакцинуватися тим, хто вже переніс коронавірусну інфекцію.

Про це розповідається в Telegram-каналі МОЗ.

Відзначається, що організм того, хто перехворів на COVID-19 в безсимптомній, легкій або важкій формі, вже познайомився з коронавірусом SARS-CoV-2 і виробив до нього імунітет. Імунітет, вироблений таким чином, називається "придбаним природним".

Однак імунітет після перенесеного COVID-19 не гарантує того, що людина не захворіє повторно. І тяжкість нового захворювання не залежить від того, як протікала хвороба раніше.

У той же час імунітет, який розвивається після вакцинації, надасть надійний захист від коронавірусної інфекції. Вакциновані люди дуже рідко заражаються на COVID-19. А якщо таке і трапляється, то переносять хворобу набагато легше і з меншою кількістю ускладнень.

"Це відбувається тому, що вакцини краще стимулюють утворення антитіл і Т-клітин, які знешкоджують вірус", - зазначили в МОЗ.

Тому, навіть тим, хто вже перехворів на коронавірус, варто пройти вакцинацію і забезпечити кращий імунітет. Після перенесеної хвороби вакцинація може бути відкладена на період до 6 місяців, протягом яких рідко повідомляється про повторні випадки COVID-19.

При наявності достатньої кількості вакцин можна вакцинуватися раніше - вже через 4 тижні після перших симптомів хвороби. Робити тест на антитіла до COVID-19 перед щепленням не потрібно.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні за минулу добу, 16 травня, зафіксовано 2 136 нових випадків коронавірусу, померли 109 осіб.