RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

В Україні можна змінити місце реєстрації онлайн: як скористатися послугою

На порталі і в додатку "Дія" вже доступна найочікуваніша послуга - зміна місця реєстрації онлайн.

Про це в Facebook повідомив віце-прем'єр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Відтепер українці зможуть змінити місце прописки за 15 хвилин - без зайвих довідок, ходіння по державним установам і спілкування з чиновниками", - написав він.

Для цього спільно з командою Мінціфри і ДМС були переведені реєстри територіальних громад в електронну форму, а їх зв'язали в єдину базу даних.

"Уже зараз реалізуємо експериментальний проект, до якого приєднаються Київ, Харків, Вінниця, Луцьк, Рівне, Кривий Ріг і Маріуполь. А протягом року послуга буде доступна всій країні", - уточнив Федоров.

Він додав, що зараз послугою можна скористатися в "Дії" тільки власникам ID-карт.

У той же час, у Верховній Раді зареєстрований законопроект, після прийняття якого реєстрація місця проживання онлайн буде доступна всім українцям, незалежно від того який у них паспорт - паперовий або ID-карта.

Крім того, цим законопроектом буде скасований "штамп про прописку" в паспорті і довідка про місце реєстрації - той самий листок, який зараз з собою носять власники ID-карти.

Також планується відв'язати місце прописки від багатьох життєвих ситуацій, де воно дійсно потрібно.

"Щоб скористатися послугою через Дію, ви заповнюєте заявку до 15 хвилин. Якщо ви проживаєте у власному житлі, то підтвердження прийде автоматично. Якщо орендуєте - власник повинен підтвердити ваш запит, який він отримає в Дії через повідомлення. Житло має бути внесено до реєстру нерухомого майна. Інформація про нове місце проживання автоматично з'явиться в реєстрі ", - йдеться в повідомленні.

При цьому попередня реєстрація одразу анулюється. Послуга буде надана протягом доби. Для того, щоб скористатися нею, необхідно оновити програму, або зайти на портал.

Нагадаємо, раніше в додаток "Дія" додали нову функцію - можливість створення статичного QR-коду, за яким можна передати копію документа.