RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Коли буде Трійця в 2021 році: дата, традиції і заборони

Дата одного з головних християнських свят - Дня Святої Трійці - залежить від Великодня і припадає на 50-й день після Світлого Воскресіння Христового. В 2021 році Трійця у православних і греко-католиків України відзначається 20 червня.

"Апостроф" розповідає про традиції і заборони цього дня.

Історія свята

Свята Трійця є символом єдності Святого Духа, Бога Отця і Бога сина. В цей день також відзначають день народження Церкви; він відноситься до двунадесятих - найважливіших після Пасхи урочистостей в православ'ї.

Крім того, як вказує Євангеліє, саме в цей день Святий Дух у вигляді вогненних язиків зійшов на апостолів Ісуса Христа і Діву Марію.

Традиції свята

Напередодні Трійці в храмах проводяться цілонічні чування. Субота перед святом є поминальною: люди ставлять свічки за упокій душі померлих родичів.

У саме свято в храмах освячують трави і гілочки дерев, які в якості оберега зберігають цілий рік. Господині до Трійці наводять в будинку чистоту, прикрашають житло свіжими гілками клена, берези, верби, липи, квітами і травами, що символізує процвітання і новий життєвий цикл.

До свята печуть пироги, готують м'ясні та рибні закуски. У деяких регіонах у цей день фарбують яйця в зелений колір. Тиждень, який йде після Трійці, називається Зеленим, адже вважається, що в ці дні Бог створив Землю і вкрив її зеленню.

Що не можна робити на Трійцю

  • Заборонена будь-яка фізична робота, особливо на землі (орати, копати, сіяти і садити)
  • Не можна стригтися, плести, в'язати, вишивати
  • Наші предки уникали купань в річках і озерах в цей день - вважалося, що русалка може вийти на сушу і забрати на дно
  • Поганою прикметою вважається гуляти весілля на 50-й день після Великодня, але добре свататися
  • За старих часів вірили, що на Трійцю приходять міфічні істоти - мавки і русалки, тому небажано одному йти в ліс або в поле

Крім того, як і в будь-яке інше християнське свято, необхідно уникати негативних емоцій і злих думок. Не можна сваритися, конфліктувати, пред'являти претензії, заздрити і ображатися.

Як повідомляв "Апостроф", християни східного обряду в 2-у неділю після Пасхи відзначають День жінок-мироносиць. У 2021 році свято припадає на 16 травня.