RU  UA  EN

Вівторок, 2 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 липня

Всі новини

День пам'яті Іоанна Богослова: історія і традиції свята

Пам'ять апостола і євангеліста Іоанна Богослова християни східного обряду вшановують три рази на рік - в жовтні, червні, і 21 травня.

"Апостроф" розповідає про історію та традиції свята.

Іоанн Богослов був сином Зеведея і Соломії, Іоанн і його брат Яків, як і їх батько, були рибалками. Брати були покликані Ісусом в число апостолів на Генісаретському озері. Почувши заклик, Іван та Яків залишили свого батька в човні і пішли за Ісусом.

Після закінчення земного життя і Воскресіння Христа, Іоанн продовжив служіння. Він піддався гонінням за часів ненависника християн римського імператора Нерона. Не зумівши вбити апостола, він велів заслати Іоанна на острів Патмос. Там євангеліст написав одне з головних богословських творів християнства - Одкровення Іоанна ( "Апокаліпсис").

Іоанн помер в третій рік правління імператора Траяна, приблизно в 100 році, залишившись на той час єдиним живим апостолом, що бачили Ісуса Христа в земному житті. Вважається, що апостол Іоанн прожив близько ста років.

Православна церква вшановує Іоанна як покровителя іконописців і художників, а також мандрівників. Оскільки Іоанн, згідно з Євангеліями, був улюбленим учнем Христа, його називають апостолом любові. Іоанна також шанують ті, хто має відношення до книг і книговидавництва.

Крім того, Іоанну Богослову моляться за тих, хто помер насильницькою смертю, не встигнувши прийняти сповідь, а також про мертвонароджених або померлих одразу після пологів немовлят, яких не встигли охрестити.

Цей день віруючі прагнуть провести в мирі та злагоді, пом'янувши покійних близьких.

Як розповідав "Апостроф", дата одного з головних християнських свят - Дня Святої Трійці - залежить від Великодня і припадає на 50-й день після Світлого Воскресіння Христового. В 2021 році Трійця відзначається в неділю, 20 червня.