RU  UA

Потрібно готуватися до ще більш заразного вірусу: лікар-інфекціоніст розповіла про наближення нової пандемії

Протягом найближчих 5-7 років в світі з'явиться новий вірус, який може виявитися ще більш небезпечним, ніж нинішній коронавірус.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла інфекціоніст, заслужений лікар України Ольга Голубовська.

"Розумієте, є пандемічні цикли. Це процес циклічний. Пам'ятаєте, які в середні віки були епідемії? Ми думаємо, що все це в минулому, але ні - нічого подібного. Збудники сильно змінилися. Зараз в природі домінують вірусні інфекції, з якими ми не можемо справлятися. У нас немає ефективних засобів боротьби", - зазначила лікар.

Вона додала, що вакцинація - це найефективніший спосіб, але навіть цього недостатньо для даного збудника. Противірусних препаратів зі строго специфічною дією немає навіть в перспективі.

"При грипі у нас є специфічні засоби лікування, а тут їх немає. Є засоби, які досліджуються, але вони не специфічні і можуть застосовуватися при багатьох вірусах, що містять РНК. Через це, на жаль, будуть гинути люди, будуть сплески захворювання", - констатувала Голубовська.

Вона наголосила, що завдання людства - готуватися до нових вірусів.

"Я ще раз кажу: наша задача - готуватися. Ми повинні бути готові. Хочеш миру - готуйся до війни. А так як ми належимо до армії мирного часу, то це цілком стосується інфекційних хвороб", - резюмувала інфекціоніст.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Новий вірус з'явиться протягом найближчих 5-7 років і він буде більш небезпечним - Ольга Голубовська.