RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Вчені назвали причину утворення тромбів після вакцинації AstraZeneca і Johnson & Johnson

Німецькі вчені заявили, що з'ясували, чому певні вакцини проти коронавірусу в рідкісних випадках викликають незвичайний тромбоз.

Про це повідомляє Insider.

Дослідники з Університету Гете у Франкфурті, Німеччина, заявили в середу, що причиною утворення тромбів є спосіб доставки вакцин AstraZeneca і Johnson & Johnson в організм.

Всі чотири вакцини проти COVID-19, які широко поширені на Заході, доставляють в організм фрагмент генетичного коду. Це є способом навчити організм відтворювати нешкідливу частину вірусу, яка викликає імунну відповідь. Таким чином при зустрічі зі справжнім вірусом організм впізнає його і згенерує таку ж відповідь.

Вакцини мРНК, в тому числі Pfizer і Moderna, доставляють генетичний матеріал в рідку частину клітини. Відмінністю вакцин J & J і AstraZeneca є місце призначення генетичного матеріалу, вони доставляють його в центральне ядро клітини.

На думку вчених, поки нешкідлива частина вірусу створюється в ядрі, генетичний матеріал може пошкоджуватися, створюючи "мутантні" білки, які згодом переміщаються по тілу. Дослідники вважають, що утворення тромбів викликає реакція стінок кровоносних судин на ці білки, що "заблукали".

В результаті застосування вакцини від коронавірусу AstraZeneca, індійський варіант якої під назвою Covishield використовують в Україні, може виникати важкий тромбоз у людей молодших за 30-річний вік.

Нагадаємо, у Великобританії виявили десятки випадків тромбозів у пацієнтів після щеплень вакциною AstraZeneca. При цьому нещодавно були опубліковані дані про високу ефективність вакцини.