RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Запуск українського супутника "Січ 2-30" відбудеться цього року: названо терміни

Український космічний апарат "Січ-2-30" планують вивести на орбіту в грудні 2021 року або в січні 2022 року з пускового майданчика компанії SpaceX (США) за допомогою ракетоносія Falcon-9.

Про це повідомив на своїй Facebook-сторінці віце-прем'єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський.

Він нагадав, що відповідний контракт ДП "Конструкторське бюро "Південне" ім. М. К. Янгеля" уклало з європейським оператором пускових послуг ISILAUNCH. У понеділок, 31 травня, було здійснено авансовий платіж за запуск супутника.

"Запуск супутника повинен відбутися з пускового майданчика компанії SpaceX (США) за допомогою ракетоносія Falcon-9. Саме ISILAUNCH має відповідну угоду з цією американською компанією, якій уповноважений на продаж послуг з виведення супутнього корисного навантаження на даному ракетоносії і надання відповідних інжинірингових послуг і матеріальної частини", - уточнив міністр.

За його словами, зараз КБ "Південне" спільно з Національним центром управління та випробувань космічних засобів проводить всі необхідні роботи з підготовки до запуску "СІЧ-2-30" і підготовки наземного сегмента.

"Запуск і подальше використання супутника дозволять вирішувати багато актуальних завдань соціально-економічного, екологічного, інформаційного, наукового і освітнього характеру, а також забезпечити реалізацію інтересів держави в сфері національної безпеки і оборони", - підкреслив міністр.

Висновок супутника "Січ-2-30" на орбіту є першим кроком на шляху реалізації Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки, яка передбачає створення вітчизняного космічного угруповання щонайменше з семи супутників.

Як повідомляв "Апостроф", в Державному космічному агентстві України мають намір протягом найближчих 5 років вступити в Європейське космічне агентство і побудувати космодром.