RU  UA

Знайдуть, врятують і принесуть: як тренують собак в Національній поліції

У Нацполіції працює понад тисяча собак-поліцейських. Вони "виходять на слід" злочинця та допомагають віднайти приховані наркотики та вибухівку. Але перед тим, як піти на службу, вони проходять шестимісячне навчання та підвищують кваліфікацію.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 12:00 на Апостроф TV.

Одне з таких місць, де навчають собак-поліцейських - Житомирський кінологічний центр. На тренуваннях трирічний Бенджамін вправно долає перешкоду і хапає злочинця. Він - штурмовик, навчений затримувати тих, хто має зброю і вперто не хоче здаватися у руки правоохоронців.

"Собака дійсно для мене є другом, не тільки службовим колегою. Дуже багато часу проводимо з ним разом не тільки в службовий час, а й у час відпочинку. Ми завжди тренуємося", - зазначив поліцейський.

А от чотирирічний бельгієць Анзор шукає з напарником злодіїв.

"Анзор постійно допомагає, вказує напрямок злодія при квартирних крадіжках. Був випадок, коли сусід обікрав приміщення, і службовий собака Анзор довів до його будинку", - пригадав інший правоохоронець.

Окрема категорія собак - пошуковики. Німець Ульф - один з таких. Зовсім нещодавно він вказав на піч, у якій господар ховав наркотики.

"Взявши рукавички, я поліз у цю піч. Під золою знайшли марихуану", - наголосив співробітник Нацполіції.

Кінологи зізнаються, що навчати собак службі - справа не легка. Іноді вони задобрюють вухатого напарника словом, але частіше - смаколиками.

"Потрібно знати чітко свою роботу. Знати теорію дресирування, методики. У кожного кінолога має бути свій інвентар - шлея, поводок, ласощі, які собаці подобаються", - заявив кінолог.

Зараз на базі Житомирського кінологічного центру проходять навчання 23 поліцейські собаки. Аби з людиною були одним цілим, їх ретельно підбирають.

"Кожен собака є індивідуальним. Він підбирається саме під кінолога. Тобто кінолог і собака - це одне ціле. Вони підбираються по темпераменту", - пояснила поліцейська.

Навчання чотирилапих настільки захопливе, що до нього долучаються і діти поліцейських.

"Переймає в мене досвід, працює разом зі мною, допомагає мені постійно. Він постійно цікавиться собаками. Йому це подобається. Я бачу, що це подобається, і ми працюємо далі", - розповів правоохоронець про тренування, які проводить з дитиною.