RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Вчені розкрили нову властивість британського штаму COVID-19 - робить його особливо небезпечним

Так званий британський штам коронавірусу (Alpha) здатний "ховатися" від імунної системи людини, що дало йому можливість стрімко поширитися світом.

До таких висновків прийшла група науковців з Університетського коледжу Лондона, результати їх дослідження опубліковані на науковому порталі bioRxiv.

Британський штам коронавірусу включає в себе 23 мутації. Завдяки ним він може "відключати" першу лінію імунного захисту в людському організмі. Це дає вірусу більше часу для розмноження.

"Це дуже вражає. Будь-який успішний вірус повинен подолати цю першу систему захисту. Чим успішніше він це робить, тим краще для вірусу", - пояснив доктор Модри Лоран-Ролль, лікар і вірусолог з Єльської школи медицини.

В ході дослідження вірусологи вирощували коронавіруси в клітинах легенів людини, після чого порівняли інфіковані Alpha і більш ранніми варіантами коронавірусу. Виявилося, що клітини, уражені британським штамом, виробляють значно менше інтерферону - білка, який включає імунний захист. Крім того, гени, що зазвичай активуються інтерфероном, були більш пасивними.

Вчені встановили, що Alpha-інфіковані клітини створюють безліч додаткових копій гена під назвою Orf9b - приблизно в 80 разів більше, ніж під впливом інших версій COVID-19. Він виробляє вірусний білок, частина якого зазвичай блокується людським білком під назвою Tom70. Саме він сприяє вивільненню інтерферону кліткою, яку атакував вірус.

Британський коронавірус створює багато Orf9b, в результаті чого ефективно пригнічується вироблення інтерферону і, відповідно, імунна відповідь. Таким чином вірус отримує більше часу на створення власних копій. При цьому інфікована клітина все ж починає поступово видаляти білки Orf9b зі своїх молекул Tom70. Приблизно через 12 годин після зараження імунна система повноцінно включається в боротьбу.

Як повідомляв "Апостроф", в Британії розповіли про небезпеку поширення варіанта COVID-19 "Дельта", який приблизно на 40% більше заразний і стрімко поширюється по планеті.