RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Археологи в Дніпропетровській області розкопали багаторівневий курган - пам'ятка під загрозою знищення: фото

Українські археологи виявили багаторівневий курган, якому більше 5 тисяч років. Знахідку виявили у Дніпропетровській області, на території села Новоолександрівка, де активно ведуться розкопки стародавнього святилища. Однак зараз древня пам'ятка під загрозою знищення через розташоване поруч сміттєзвалище.

Про це повідомили у спільноті Новости археологии, антропологии, истории у мережі Facebook.

За оцінками експертів, вік кургана може сягати 5,5 тис. років. Заснували святилище племена Ямної культури, воно було вкрите курганом, який насипали, очевидно, вже після того, як його залишили люди. Надалі курган використовували для поховань племенами більш пізніх культур, зокрема Катакомбної.

Ховаючи покійника, спочатку викопували отвір зі сходинкою, після цього формували так звану камеру, у яку вкладали тіло. Поряд залишали горщик, імовірно при похованні туди клали ритуальну їжу.

Вчені виявили, що останки тіл перебувають у скрученому стані, як правило, скелети лежать або на боці, або на спині, причому тіла розташовані кільцями навколо центру.

Людська діяльність може сильно зруйнувати курган, адже ще зовсім недавно він був завалений будівельним сміттям. Легендарний історичний об'єкт може постраждати через халатність наших сучасників.

Відмінна риса об'єкта - наявність вкопаних в землю вертикально розташованих плит. Археологи відзначили, що для будівництва всього комплексу використовувалося кілька видів ґрунту, і на це вказують окремі місця розкопаної території.

Як повідомляв раніше "Апостроф", археологи знайшли найдавніше поселення вікінгів в горах - йому понад 1000 років і воно мало особливу важливість, адже по центру кожної з осель виявили осередки, що містять щільний шар деревного попелу.