RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Українське Мертве море з унікальними грязями і термальними водами: як відпочити на Славкурорті у 2021 році

Українці мають власну філію Мертвого моря, гарячі джерела, не гірші за японські, та термальні води, як у французів. Практично з будь-якого великого міста України сюди можна доїхати одним потягом. Це - Слов'янський курорт і його солоні озера.

Про це йдеться на сайті В ЧасПик.

Слов'янськ часто називають другою перлиною Донбасу (після Святогорська), адже це місто здавна славиться мінеральними водами та унікальними грязями, якими його обдаровують тутешні солоні озера. Збірне слово "Славкурорт" - це східна околиця міста, у ній розкидана система солоних озер. Лікувальні властивості цих водойм відомі далеко за межами міста, тому в сезон відпусток люди з'їжджаються сюди звідусіль.

Фото: vchaspik.ua

На Славкурорті є 4 озера: Рапне, Вейсове, Солоне і озеро Гарячка. Всі вони мають карстове походження. Слов'янський курорт спеціалізується на бальнеогрязелікуванні - з лікувальною метою користуються грязями і ропою з озер. По суті ропа - це насичена хлоридно-натрієва вода, з певним вмістом сульфатів, а грязь містить багато органіки і мікроелементів.

Серед переліку захворювань, які лікують на Славкурорті - хвороби практично всіх органів і систем: опорно-рухового апарату, нервової, сечостатевої, шлунково-кишкового тракту, захворювань шкіри. Медики не рекомендують перебувати у воді довше 10 хвилин, а після купання бажано обполіскуватися прісною водою. Якщо цього не зробити - вода в озері настільки солона, що після висихання залишає шар солі на шкірі. До речі, в озері, як і в Мертвому морі, можна лежати і читати книгу - щільність води настільки висока, що легко утримує людину на поверхні.

На жаль, зараз на Славкурорті панує запустіння. Санаторії не працюють, грязе- і водолікарня теж. Бювет з мінеральною водою стоїть порожній. 2014 рік розділив життя Слов'янська на "до" і "після". Від артобстрілів постраждали і об'єкти санаторіїв. Протягом трьох років у двох з трьох санаторіїв базувалися українські військові. З 2014 р курортно-реабілітаційний центр "Слов'янський курорт" обріс боргами і якщо керівництво країни і місцева влада не протягнуть руку допомоги, унікальний курорт може стати курортом-примарою державного значення.

Занедбана інфраструктура не заважає багатьом любителям літнього відпочинку вибирати для цього саме Славкурорт. Вони знімають житло у приватному секторі і проводять відпочинок, купаючись в солоних озерах і влаштовуючи собі грязьові ванни. Варто наголосити, що вартість житла тут часом не менше, ніж на Азовському морі або у Святогорську. Так, за ліжко-місце в кімнаті без зручностей (з кухнею і туалетом на вулиці) просять 100 грн., за кращі умови - від 200 грн.

Фото: vp.donetsk.ua

Звичайно, що на території Славкурорта є кілька приватних готелів, де можна зняти номер навіть на 2 години за 250-300 грн., за добу ж доведеться викласти 400-600 грн. Однак, за більші гроші кращий комфорт- є душ та туалет у номері.

Є на Славкурорті навіть магазинчик з сувенірами. Тут можна купити на пам'ять вироби з глини і милі магнітики.

Добиратися до Слов'янська можна потягом "Київ - Костянтинівка". Від залізничного вокзалу до Славкурорта ходить тролейбус або ж маршрутне таксі. Час поїздки складе лише 15-20 хвилин. Туристам, яких цікавить історія, цікаво буде дізнатися, що цей маршрут існує понад 100 років і раніше по ньому пролягала залізнична "гілка".

Також до Слов'янська можна доїхати, якщо спочатку добратися до Краматорська і звідти маршруткою прямо до озер. З Лиману до Славкурорта регулярно ходять електрички.

Нещодавно ми писали, що 12 червня, в курортній Кирилівці відкрився найбільший аквапарк України - "Острів скарбів".