RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

​Сезон відпусток вже в розпалі: що кажуть туристи про відпочинок на українських курортах

В Україні сезон відпусток вже в самісінькому розпалі, відпочивальники масово кинулися на пляжі Чорного і Азовського морів. ЗМІ зібрали перші відгуки туристів про плюси і мінуси посткарантинного відпочинку на курортах України.

Про це повідомляє видання "Вести".

Чим заманюють туристів

Щоб привабити туристів у Херсонській області, місцева влада ініціювала аудит пляжів на Арабатській Стрілці - вони отримали "блакитні прапори" за стандартами ЄС. Це означає, що вони чисті і туди можна їхати.

В Одесі за останній час з'явилося багато нових екскурсійних маршрутів, а в Бердянську от-от має стати до ладу другий аквапарк.

У Кирилівці туристів приваблюють... Дідами Морозами, вбраними ялинками і святковими ковпаками. "Там так святкують початок туристичного року. Діди Морози посеред літа на морському узбережжі виглядають досить видовищно. Діти були в захваті", - розповідає туристка з Києва Людмила, яка повернулася з Кирилівки.

Що популярно

Традиційно найпопулярніші напрямки на узбережжі Чорного моря - це Коблево, Затока і Залізний Порт.

"Ми з сім'єю завжди їздимо в Затоку. Причому приїжджаємо заздалегідь, потім ще раз у середині літа і завершуємо сезон вже в вересні. До коронавірусу у цей час в центрі Затоки завжди був пляж забитий. Яблуку ніде впасти. Зараз порожньо. Постійно можна почути звуки зварювальних апаратів, щось свердлять, фарбують. Підготовка йде повним ходом. Але от з самим пляжем, на жаль, нічого не зробили. Ширина залишилася така ж. Тому якщо людей буде багато, то старі проблеми з пошуком місця залишаться. З цим пора вже щось робити", - пише на одному з популярних сайтів з відгуками туристка з Одеси.

До моря особливих претензій нема. "Кришталево чистої води не чекали. Але на подив вода дуже чиста. Медуз і водоростей теж нема. Ми купалися без особливих проблем. До речі, пляж і прибережну територію прибирають щоранку. А надвечір через несвідомих відпочивальників місцями трохи брудно", - ділиться відгуками про відпочинок в Кароліно-Бугаз харків'янка Ганна.

Що засмучує

На Херсонщині туристів засмучує відсутність сервісу при досить високих цінах.

"Ціни на відпочинок у багатьох пансіонатах Залізного Порту просто космічні. За більш-менш доглянутий номер на двох просять за добу від 800-1200 грн. При цьому сервіс залишає бажати кращого. У самому селищі розваг поки нема. Працює один клуб. А чимало магазинів все ще закриті. Тому, якщо хочеться саме на херсонське чорноморське узбережжя, то краще в сусідні селища з'їздити - Більшовик і Лазурне: ціни там нижчі, хоча інфраструктура гірша, зате спокійніше і чистіше", - зазначає Марина із Запоріжжя.

Що з цінами

У цілому ціни на житло особливо не зросли. У Бердянську можна зняти номер від 300 грн на добу і закінчуючи 1,5 тис. грн в чудових умовах на першій лінії біля моря.

У Затоці плюс-мінус так само.

Одеса подорожчала на 10-15%, тому що пішов великий потік з України, Туреччини і навіть Польщі. Однак затребуваний тільки дорогий відпочинок з хорошими умовами та сервісом. Хороших економваріантів мало. А розруха за копійки більше не цікавить.

Харчування

Ще однією статтею витрат, крім житла, є харчування. Як розповідають перші відпочивальники, які повернулися з Затоки, ціни на пляжі практично не виросли.

"Чимало пансіонатів пропонують харчування на своїх базах. У день з однієї людини за сніданок, обід і вечерю просять в середньому 300 грн. На пляжі все, як і раніше: кукурудза - 20 грн за качан, шаурма - 50-60 грн, шашлик - від 50 грн за 100 грамів", - пише на форумі Затоки одна з туристок.

Нагадаємо, вода в Азовському і Чорному морях прогрілася до 20-25 °С. Однак температура повітря буде значно вище. На українських курортах в протягом тижня очікується до +34 градусів тепла.