RU  UA

Важливіше відпочинок або чиєсь життя? Екс-глава МОЗ озвучила проблему зі щепленнями проти COVID-19

В Україні змістилася програма вакцинації населення проти COVID і зараз почали вакцинувати всіх бажаючих, хоча спочатку планувалося робити щеплення певних груп населення.

Як заявила в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV міністр охорони здоров'я (2019-2020) Зоряна Скалецька, зміна в дорожній карті, прийнятої в грудні, повинні були озвучуватися.

"Центри вакцинації самі по собі були гарною ідеєю, яка давно практикується в багатьох країнах світу. Дуже дивує, чому так довго ми стартували з цими центрами. Друге - це те, що ці центри вакцинації відводять нас від того, що було позначено в дорожній карті, прийнятій в грудні. Тоді як і в усьому світі було вирішено, що ми визначаємо ті групи населення, які в першу чергу повинні бути вакциновані, у яких найбільша ймовірність тяжкого перебігу хвороби і смертельного результату. було визначено чотири етапи, і ми повинні рухатися по ним", - зазначила вона.

Скалецька вважає, що такі зміни відбулися для того, щоб показати кількість.

"Пам'ятаєте цю радянську п'ятирічку за два дні? Можливо, це теж може бути стратегією: чим більше буде провакциновано, тим менше буде циркулювати вірус і менше людей б хворіли. Але це треба озвучувати", - уточнила вона.

Вона також зазначила, що темпи вакцинації спочатку в нашій країні не були добре опрацьовані.

"Загальна число провакцинованих на перших етапах було настільки низьким, що всі міжнародні партнери говорили: "Що відбувається? Ми вам по COVAX чому повинні давати більше вакцин, якщо ви не можете ті, що є, швидко використовувати?". І тоді у багатьох виникло розуміння, що треба показати кількість. Кількість може бути додатковим аргументом в процесі вакцинації, але не ключовим", - додала Скалецька.

Екс-міністр зазначила, що восени очікується нова хвиля вірусу і на той час потрібно вакцинувати людей з критичних груп.

"Вони опиняться в лікарнях у важкому стані. І що у нас зараз буде в пріоритеті - вакцинація тих, хто хоче отримати сертифікат і влітку поїхати відпочити, або чиєсь життя, яка може обірватися восени?", - додала вона.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Новий спалах коронавірусу очікується ще до осені - екс-міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька