RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Як в Україні купити стаж для пенсії: вся інформація, яку треба знати

У 2021 році для призначення пенсій за віком потрібно мати стаж роботи від 28 років. Деяким громадянам не вистачає трохи до необхідного стажу і виникає питання як його докупити

"Апостроф" зібрав всю важливу інформацію, озвучену Пенсійним фондом.

В Україні, крім тих, хто працює офіційно, є багато українців, які працюють за кордоном, влаштовані неофіційно або мають виплати по безробіттю. Вони також можуть розраховувати на пенсію. У таких громадян є два варіанти: допрацювати кілька років і вийти на пенсію після 63 або 65 років, або ж "докупити" стаж. Йдеться про укладення договору про добровільну участь у системі державного пенсійного страхування та щомісячному платежі не менше мінімуму єдиного соцвнеску (ЄСВ). Цей період зарахують як страховий стаж.

Договір складають в податковій службі, якій потрібно принести такі документи:

  • заяву про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соцстрахування або про одноразову сплату в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування;
  • при наявності трудової книжки показати її копію;
  • виписку із системи персоніфікованого обліку (ОК-5);
  • копію паспорта.

Існує два типи таких договорів. Перший - для тих, кому більше 16 років, що є застрахованою особою платити щомісяця суму не менше мінімального внеску (1 320 грн на місяць - 22% від мінімальної зарплати, з урахуванням того, що мінімальна ЗП зростає, як і сума внеску). Такий договір складають на період від одного року. Другий тип - для тих, кому залишилося до пенсії кілька місяців вносити одноразову сплату внеску за минулий період.

"Минулий період може починатися з 1 січня 2004 року і тільки за ті проміжки, коли людина не ставився до категорії незастрахованих осіб. Якщо ж людина належала до категорії застрахованих осіб, то не буде підстав для укладення договору", - повідомив заступник голови правління Пенсійного фонду.

Укладаючи другий тип подібного договору, варто врахувати, що вартість одного місяця стажу за минулий період розраховується за подвійною ставкою ЄСВ, що діє на момент підписання цього документу. Тобто, доведеться множити вартість одного місяця на два.

На даний момент, "покупка" одного року стажу становить 31 680 грн. З 1 грудня, якщо мінімальна ЗП збільшиться до 6 500 грн, то рік стажу буде коштуватиме 34 320 грн.

Варто також додати, що докуповуючи стаж за минулі періоди доведеться викласти всю суму одним платежем.

Раніше ми давали покрокову інструкцію як полегшити життя пенсіонерів за допомогою мобільного додатку "Пенсійний фонд".