З понеділка, 28 червня, починається двотижневий Петрів піст до 11 липня. Він вважається одним з не суворих, але все одно є певні обмеження в їжі.
"Апостроф" розповідає про те, що можна їсти і що заборонено в цей час.
Під час всього посту миряни можуть їсти рибу, крім середи і п'ятниці. Але забороняється на 14 днів вживати м'ясо, молочні продукти і яйця.
В сучасному світі звичайним мирянам послабили дотримання посту. Міру посту краще узгодити з духівником.
Тому приведений нижче перелік по днях для посту потрібно сприймати як той, що складений за суворим монастирським статутом.
- Понеділок - можна їсти гарячі страви, але без додавання олії.
- Вівторок - можна рибні, грибні та інші гарячі страви з олією.
- Середа - сухоїдіння (сирі овочі і фрукти, горіхи, сухофрукти, хліб, а також мед).
- Четвер - рибні, грибні та інші гарячі страви з олією.
- П'ятниця - сухоїдіння.
- Субота, неділя - рибні, грибні та інші гарячі страви з олією та можна випити трохи вина.
В УПЦ уточнили, якщо з деяких причин нема можливості дотримуватися всіх правил посту, які стосуються їжі, тоді можно компенсувати це за рахунок обмеження себе в інших речах.
Так, на момент посту не можна використовувати нецензурну лексику, грішити, влаштовувати шумні веселощі, ворожити, вінчатися, вступати в інтимний зв'язок. Також під забороною заздрощі та осуд інших. Рекомендовано відмовитися на цей час від шкідливих звичок, а також частіше допомагати рідним і нужденним.
Нагадаємо, 1 травня в Україну привезли благодатний вогонь, в складі делегації були священики УПЦ і народний депутат.