RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Пенсії та доплати за стаж в Україні: кому і на скільки підвищать з 1 липня

В Україні збільшать розмір пенсій з 1 липня 2021 через зміну прожиткового мінімуму. Разом з останнім збільшаться надбавки, мінімальний і максимальний розмір пенсійної виплати.

Про це заявила заступниця начальника Пенсійного фонду в Київській області Олена Зорка, повідомляє телеканал "Дом".

За словам чиновниці, розмір пенсій переглянуть після підвищення прожиткового мінімуму.

"По-перше, переглянуть розмір мінімальної пенсійної виплати. Оскільки, відповідно до норм чинного законодавства, передбачено, що мінімальний розмір пенсії не може бути менший, ніж прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. Як відомо, така величина на сьогодні становить 1 769 грн, і вже починаючи з 1 липня 2021 року ця величина буде дорівнювати 1 854 грн. Тобто на 85 грн збільшиться розмір мінімальної пенсійної виплати", - говорить Зорка.

Максимальна виплата - десять мінімальних пенсій за віком. Вона становитиме 18 540 грн, а збільшення може бути на 850 грн, як додала заступниця.

Для осіб з інвалідністю сума коливатиметься залежно від групи, до якої вони належать: від 306 грн - для третьої групи інвалідності та до 552 грн - для першої групи. На подібне підвищення можуть розраховувати і участники бойових дій.

"Для них (учасників бойових дій) встановлено мінімальну пенсійну виплату розміром 165% від прожиткового мінімуму, і це дасть можливість збільшити розмір цієї мінімальної пенсійної виплати на 140 грн".

Перерахунок проводитимуть для людей, які отримали інвалідність внаслідок Чорнобильської катастрофи: виплати збільшаться на 191 грн, для першої - на 242 грн.

За словами чиновниці, перерахунок відбудеться автоматично, ніяких додаткових звернень до ПФУ не потрібно.

Раніше "Апостроф" писав, що в Україні очікується збільшення необхідного трудового стажу для виходу на пенсію. Уже у 2028 році, щоб отримувати пенсію з 60 років, знадобиться мати 35 років офіційного стажу.