RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Скандал навколо китайської вакцини: Захід закликали забезпечити Україну препаратом від COVID-19

Київ перебуває у скрутному становищі з погляду доступу до китайських вакцин від COVID-19 після повідомлень про буцімто тиск з боку Китаю.

Про це інформують міжнародні оглядачі, пише ukrainian.voanews.

"Якщо Захід турбує, що вакцини з Китаю були фактором в ухваленні Україною рішень, то чому США не нададуть власні дози?", - говорить Адріан Зенз, дослідник американської організації Victims of Communism.

Виконавчий директор правозахисної орагнізації Human Rights Watch Кеннет Рот назвав приписувані Китаю дії "новим дном", і відзначив, що "попри те, що китайська вакцина Sinovac виявляється неефективною проти варіантів COVID-19, це не заважає Пекіну шантажувати Україну".

За словами політолога Діоніса Ченуса, тиск Китаю на Україну є причиною, через яку він та його колеги "закликають ЄС та Захід забезпечити достатнє надходження вакцин до регіону "Східного партнерства" ЄС, щоб протидіяти впливу Росії та Китаю".

Нагадаємо, Китай погрожував Україні зупинкою поставок вакцини від COVID-19, якщо Київ не відмовиться від заклику до ретельнішого розслідування ситуації з правами людини у китайському регіоні Сіньцзян. Китай рішуче заперечив повідомлення ЗМІ, але привітав відкликання Україною підпису з-під заяви про утиски меншин у Сіньцзяні.

Раніше вчені розповіли про вплив китайських вакцин на дитячий організм.